NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı ile Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsünce "Patates Karantina Etmenlerinin Teşhisi ve Olası Risklerin Değerlendirmesi Çalıştayı" düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, patates üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve uluslararası ticarette güçlü ve rekabet edilebilir düzeyde üretim gerçekleştirilmesini önemsediklerini belirtti.

Bu kapsamda gerek zararlılarla mücadele gerekse karantina etmenleriyle ilgili uluslararası standartlarda çalışma yaptıklarını kaydeden Şahin, "Basında zaman zaman yer almasına karşın Türkiye yurtdışından yemeklik patates ithal etmiyor. Tohumluk patates üretiminde açık olması nedeniyle belirli oranda tohumluk patates ithal ediliyor" dedi.

Dünya Bitki Koruma Örgütü ile Akdeniz ve Avrupa Ülkeleri Bitki Sağlığı Organizasyonu’nun belirlediği standartlar kapsamında çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Şahin, şunları söyledi:

"Bu standartları aynı zamanda Dünya Ticaret Örgütü de referans olarak alıyor. Uluslararası tarım ticaretinde Dünya Ticaret Örgütü, anlaşmazlıkların çözüm noktasında bu standartları referans alıyor. Biz bu standartları çok önemsiyoruz ve bütün üretimimizi bu standartlarda yapmaya çalışıyoruz. Onun için burada yabancı uzmanlarımız da var. Onlarla ve kendi uzmanlarımızla yapacağımız bilgi paylaşımı sonrasında çalıştay bitiminde bir sonuç açıklaması olacak. Türkiye’de yıllara göre değişmekle beraber yaklaşık 130 bin hektar alanda patates üretimimiz var. Hektar başına 32 ton verim düşüyor ve ülkemizde yaklaşık 4,7 milyon ton üretimimiz var."

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz da bu yıl il genelinde 55 bin dekar alanda patates ekimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Nevşehir'de dekar başına 4-5 ton rekolte alınabildiğini ifade eden Yılmaz, 2015 yılında il genelinde yaklaşık 250 bin ton patates rekoltesine ulaşıldığını, Türkiye’nin patates ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Nevşehir’in doğal yeraltı soğuk hava depolarında her yıl yaklaşık 1 milyon ton patatesin depolandığını aktardı.

Konuşmaların ardından çalıştayda, "Türkiye’de patateste karantina ve bitki paportu", "Virüs ve viroid teşhisi", "Patates karantina organizmalarının tespit ve tanı metotları ile Kanada ve NAPPO açısından olası riskler", "Bakteri teşhisi", "Nematod teşhisi", örnekleme metodu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konularında görüşmelere geçildi.

Türkiye’nin yanı sıra ABD, Kanada ve Hollanda’dan da araştırmacıların katıldığı çalıştay, cuma günü sona erecek.