NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir'in toprağının çok kaliteli olduğunu ancak bilinçsiz üretim nedeniyle toprak ve patatesin zarar gördüğünü belirterek, "Biz toprağa dinlenme hakkı tanımadık, toprak da bize küstü" dedi.

Yılmaz, patates üreticilerine yönelik düzenlenen "patates hastalıkları ve zararlıları" konulu toplantıda, kentin patates üretimi bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Nevşehir’in patates üretiminin son yıllarda azaldığına dikkati çeken Yılmaz, üretim bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Nevşehir'in 6. sıraya kadar gerilediğini kaydetti.

Tüm olumsuzluklara rağmen Nevşehir'in patateste iddialı olduğunu ifade eden Yılmaz, "İlimiz, 1 milyon 200 bin ton kapasiteli yer altı depolama kapasitesine sahip. Bu depolar burada olduğu müddetçe patatesin nerede üretildiği önemli değil. Şu an için bildiğimiz kadarıyla depolamanın merkezi Nevşehir’dir. Bildiğimiz kadarıyla da dünyada tektir" dedi.

Üreticilerin, patatesi üst üste ekmesinin üretimi olumsuz etkilediğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Patatesin birçok hastalığı ve birçok zararı var. Bilimsel, tekniğine, ekonomiye uygun ekim yapmak iradesi de çiftçilerin elinde. Siz bu iradeyi uygun kullanmak zorundasınız. Eğer kullanmazsanız 2-3 senede zararına fiyatla satış yaparak 3-5 senelik emeğinizi ziyan edebiliyorsunuz. Dengeli ve planlı, elimizdeki arazilerin bir kısmını bu sene bir kısmını diğer sene ekelim, arazi ve toprakları dinlendirmiş olalım. Patates üretilen arazilerde alternatif ürün yetiştirme şansımız da var. Fasulye, kabak çekirdeği gibi birçok ürün var. Bunlarla da riski azaltabiliriz."

Yılmaz, bir ürünün her yıl tavan fiyattan satılamayacağını belirterek, 3 yıl önce patates fiyatlarının 10 kuruşa kadar düştüğünü hatırlattı.

Çiftçilerin üretim sahasında yaptığı hatalara dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Üreticilerimizin yüzde 80’i hatayı bile bile yapıyor. 'Babamdan böyle gördüm' anlayışıyla hareket ediliyor. Yağmur yağarken patatesin sulandığını biliyorum. Kaynaklarımız sınırsız değil. Hele toprak kaynağımız hiç sınırsız değil. Nevşehir toprak itibarıyla çok kaliteli ancak bilinçsiz üretim nedeniyle toprak ve patates zarar görüyor. Biz toprağa dinlenme hakkı tanımadık toprak da bize küstü. Tekrar barışacağız inşallah."

Katılımcıların sunumlarıyla devam eden toplantıya, Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü uzmanları ve Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık katıldı.