NİĞDE (AA) - Niğde Üniversitesi, yaklaşık 100 yıllık geçmişi olan tarihi konağı restore ederek konuk evine dönüştürdü.

Tarihi Cullaz Sokak'ta taş ev olarak yapılan "Göncü Konağı", Niğde Üniversitesince aslına uygun restore edildikten sonra konuk evi olarak hizmete açıldı.

Vali Necmeddin Kılıç, açılışta yaptığı konuşmasında, konağın üniversite yönetimine devredilmesinin doğru bir karar olduğunu ve kısa sürede hizmete girmesinden mutlu olduklarını söyledi.

Niğde Üniversitesinin çok prestijli üniversiteler arasına girmeye başladığını ifade eden Kılıç, adeta bir şantiye görünümünde hızla büyüdüğünü vurgulayarak şunları belirtti:

"Geçmişteki valilerimiz Cullaz Sokak'la ilgilenmişler. Geldiğimizde de tapusu bizdeydi. Projesi hazırlanarak restorasyona hazır hale getirilmişti. Göncü Konağı'nı masrafımızın daha aşağısında bir rakama Niğde Üniversitesine devrettik. Üniversitemizin zaten burada bir konuk evi vardı. Turizm bölümünde öğrenim gören öğrenciler tesisleri ayakta tutacak. Bakımını yaparak Niğde'ye birinci sınıf bir hizmet verecekler. Buradaki binaların üniversiteye devredilmesi doğru karardı, hayırlı olsun." 

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür da konağın yapımındaki amaçlarının otel işletmeciliğinden çok tarihi yapıların ayakta kalmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.  

Görür, binayı İl Özel İdareden 375 bin liraya satın aldıklarını aktararak, "Restorasyon için 1 milyon 100 bin lira tefrişatı için ise 200 bin lira harcadık. Amacımız burada bir otel işletmeciliği değil, tarihi yapının kullanılarak ayakta kalmasını sağlamak. Burayı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulundaki Turizm Otelcilik Program'ının da uygulama alanı olarak düşünüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından konuk evinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa, Garnizon Komutanı Albay İbrahim Taşkın, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, akademisyenler, kurum ve kuruluş müdürleri ve davetliler katıldı.