NİĞDE (AA) - Niğde'de Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri işbirliğiyle bin 300 rakımlı Cımbar Boğazı'nda yapılan arama kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Çamardı ilçesi Demirkazık köyü bin 300 rakımlı Cımbar Boğazı'nda dağda ipte asılı ve kayalıklarda mahsur kalan iki dağcıyı kurtarma tatbikatında 27 personel, 1 ambulans, 7 araç görev aldı.

Maket dağcıların kullanıldığı tatbikatta senaryo gereği, dört kişilik amatör dağcı grubundan bir kişinin inişe geçtiği sırada düşerek ipte asılı kaldığı, diğer gruptaki bir kişinin ise ayağını burktuğu ve hipotermiye girdiği bilgisi arkadaşları tarafından 112  Acil Çağrı Merkezine iletildi. AFAD, JAK, UMKE ve 112 ekipleri olay bölgesine yönlendirildi.

Arama ve kurtarma ekipleri, olay bölgesine yakın Demirkazık Kamp Eğitim Merkezinde, Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar başkanlığında toplandı.

Garnizon Komutanı Albay İbrahim Taşkın ve ekipler, oluşturulan kriz merkezinde harita üzerinde ihbar veren dağcının konum bilgisine ulaşarak mahsur kalan dağcıların bölgesinin Cımbar Vadisi girişi olduğunu tespit etti.

İlk olarak ipte asılı kalan dağcı için AFAD 4, JAK 4 ve UMKE'den 5 olmak üzere 13 personel görevlendirildi. Dağcı başarılı bir şekilde ekipler tarafından indirilerek sedyeyle taşındı. Yaralı dağcı için ise AFAD'dan 4, JAK'dan 5 ve UMKE'den 5 olmak üzere 14 personel kurtarma çalışmasında görev aldı.

Dağcıların kurmuş oldukları sistemin güvenirliği test edilerek, ayağı burkulmuş ve hipotermiye girmiş dağcının ilk sağlık kontrolü yapıldı. Sedyeye alındıktan sonra sistem üzerinden başarılı bir şekilde tahliye edildi. Ardından her iki dağcı 112 ambulans ekiplerince Çamardı Devlet Hastanesi'ne gönderildi.

Niğde Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, gazetecilere yaptığı açıklamada, dağda mahsur kalan iki dağcının kurtarılma tatbikatının gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkdamar, afet, deprem, sel, çığ, kaybolma ve boğulma şeklinde oluşan acil durumlarda hazır olmanın tatbikatla olacağını belirterek, "Dağcıların kaybolması üzerine Demirkazık'ta tatbikat yaptık, senaryoyu arkadaşlar üç haftadır çalışıyorlar. Bu üç ekip tatbikatı sorunsuz bir şekilde tamamladı. Dağda kalan iki şahsı da sağlıklı bir şekilde kurtardı. Tüm ekibe teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.