Ahiler Kalkınma Ajansı ve Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ’26 Köyün İçme Suyu Depolarının Elektrik Enerjisi İhtiyacının Güneş Enerjisinden Karşılanması Projesi’ kapsamında 26 köye güneş panelleri kuruldu.

Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, güneş paneli kurulan yerlerde incelemelerde bulundu. Peşin, yaptığı açıklamada, “Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren Niğde İl Özel İdaremiz, yine bir proje ile yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiştir. Ahiler Kalkınma Ajansı desteği ile 400 kilovat toplamda kurulu güç olan ve 26 köyümüzün içme suyu ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacak bir proje tamamlanmıştır. Bu proje sayesinde köylerimizin içme suyunda kullanılan elektrik ihtiyacı tamamen güneş enerji panelleriyle karşılanacaktır. Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren çöp toplama hizmetiyle, köylerde parklar, mesire alanları ve üstyapı ve altyapıyla her zaman ilkleri gerçekleştiren Özel İdaremize bu hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Güneş paneli Türkiye’de özel idareler içerisinde kurulu gücü en yüksek olan özel idare Niğde İl Özel İdaresi’dir. 26 köyümüze kurulan güneş enerji panelleri ile elektrik tüketimleri güneş enerjisinden karşılanacak ve bu sayede devletimiz yıllık olarak yaklaşık 110 bin ton daha az doğal gaz ithalatı, 215 ton daha az karbondioksit emisyonu ortaya çıkacak ve 75 bin tonda daha az ham petrol ihracat edeceğiz. Bu proje hem köylülerimizin ekonomik seviyesini artıracak hem de doğaya çok ciddi anlamda katkıları bulunan bir projedir. Projenin maliyeti toplam 1 milyon 650 bin TL’dir. Bunun yaklaşık 850 bin TL’si Ahiler Kalkınma Ajansı projesinden 750 bin TL’sini de İl Özel İdaremizin öz kaynaklarından kullanarak tesis edilmiştir. Bu 26 köyümüzdeki verim izlenmektedir. 215 yılı içerisinde tüm köylerimizin yer altından sondajla elektrik kullanarak su temin eden tüm köylerimizin güneş enerji paneliyle elektrik ve su temini sağlanacaktır" dedi.

Peşin ayrıca, "Kurulan güneş enerji panellerine tesis edilen çift yönlü sayaç sayesinde, tesiste üretilen elektrik, köyün ihtiyacı olmadığı dönemlerde sondajların çalışmadığı dönemlerde MEDAŞ’ın dağıtım sistemine basılacak ve diğer dönümlerde köyün sondaj çalışmaları dönemlerinde de mahsuplaştırılacaktır. Bu tesisler hem enerji üretimi olarak dağıtım sistemine basacak hem de köyün içme suyu ihtiyacını karşılayacaktır. Dolasıyla verimli yenilebilir enerjidir. Türkiye’de güneşin en çok verimli olduğu yer Niğde’dir. Bundan faydalanmamız gerekiyordu. Özel idaremizin gerçekleştirdiği bu proje sayesinde yenilebilir enerji kaynaklarından en iyi şekilde yararlanma gayreti içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Peşin, “İl Özel İdaremizin hizmet binasının bulunduğu alan binanı aydınlatılması ve binanı kendi ihtiyacını giderecek yine köylerimize hizmet etmekte olan sıcak asfalt şantiyesinin de enerji ihtiyacı güneş enerji paneli ile sağlanmaktadır. Özel idarenin hizmet binasının bulunduğu alan 48 Kw ve asfalt üretiminin bulunduğu alanın enerji ihtiyacı ise 123 kilovatlık güneş enerji panelleriyle karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yeşilburç Köyü Muhtarı Aydın Songur ise, "Özel İdaremiz köyümüzün bütün ihtiyacını karşılamaktadır. Sıcak asfalt ilk defa köyümüze yapılmıştır. Çöplerimiz düzenli bir şekilde toplanmaktadır. Tarımdan elde ettiğimiz ekonomik gelir artmıştır. Güneş paneli kurulmadan önce içme suyu elektrik faturasını toplayım MEDAŞ’a yatırmakta zorluk çekmekteydik. Bu paneller sayesinden elektrik maliyetlerini sıfıra indirdik. Özel idaremize, il genel meclisimize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Güneş panelleri kurulan Çardak köyünün kadın muhtarı Hatice Pilak da, "Güneş panellerinden önce köye aylık 5 bin TL faturamız geliyordu. Şuanda panellerin 3’te biri faaliyette olduğu halde 4 bin TL’ye düştü. Topluma en azından bir güvence verdi. Bağlandı tam olarak sağlanmadı. Bağlandı tam olarak sağlandıktan sonra faturaların yarıya düşeceğini düşünüyorum. Çalışmalar çok güzel İl Özel İdaresi olsun, köydeki hizmet olsun, bayan muhtar olduğumdan dolayı mı bilmiyorum büyük hizmetler geliyor. Nereye gidersem boş dönmüyorum. Devletimizden Allah razı olsun” diye konuştu.