İSTANBUL (AA) - Nokta dergisi yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan hakkında, derginin 18. sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı şehit cenazeleri önünde "özçekim" yapmış gibi gösteren fotoğraf nedeniyle, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 12 yıl 2 aya kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Güven ve Çapan sanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise müşteki olarak yer aldı. İddianamede, suça konu derginin 14-20 Eylül tarihli 18. sayısının kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, arkasında şehitlere ait Türk Bayrağı asılı tabutlar bulunduğu halde cep telefonu ile gülümseyerek özçekim yaparken gösterir montaj bir fotoğrafın bulunduğu belirtildi.

İddianamede, söz konusu fotoğrafla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şehit cenazelerinin gelmesinden memnuniyet duyduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, bir ülkenin cumhurbaşkanının, toplumda derin bir üzüntüye neden olan şehitlerin cenazelerinin gelmesi konusunda memnuniyet duyacağının düşünülemeyeceği ifade edildi.

Bu nedenle Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde somut bir fiil isnat edildiği vurgulanan iddianamede, ''Özellikle Temmuz 2015'ten itibaren ülkemizde PKK silahlı terör örgütünün saldırılarının yoğun bir şekilde yaşanması nedeniyle şehitlerimizin cenazeleri montajlanmış bir şekilde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafı üzerinden PKK silahlı terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerinin övüldüğü ve bu yöntemlere başvurmanın teşvik edildiği, PKK silahlı terör örgütünün propagandasının yapıldığı anlaşılmıştır'' denildi.

İddianamede, şüpheliler Güven ve Çapan hakkında ''terör örgütü propagandası yapmak'' ve ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçlarından ayrı ayrı 1,5 yıldan 12 yıl 2 aya kadar hapis cezası talep edildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin, kabulüne karar verildi. Mahkeme heyeti, ilk duruşmanın 15 Nisan'da yapılmasına hükmetti.

Çapan ve Cevheri hakkındaki ilk dava

Cevheri Güven ve Murat Çapan hakkında dergide kullanılan bir başka fotoğraf ve ifadelerle ilgili olarak da ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme'' suçundan dava açılmış, yirmişer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti. Sanıklar Çapan ve Cevheri'nin yargılanması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Muhabir: Muhammed Enes Can, Yunus Ege