WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının ertesinde ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından kurulan Guantanamo cezaevini “kesin olarak” kapatmak için yeni bir plan sundu.

Obama, söz konusu planını Beyaz Saray’da yardımcısı Joe Biden ve Savunma Bakanı Ashton Carter’ın da yer aldığı basın toplantısında açıkladı.

Başkanlık görevini 2009 yılının başında devralmasından birkaç gün sonra tutukevinin kapatılması talimatı verdiğini hatırlatan Obama, geçen 7 yıllık sürede hapishanenin kapatılması için çabaladığını ancak Kongre’deki siyasi çekişmelerin bu hedefini gerçekleştirmesini engellediğini anlattı.

Obama, Guantanamo'nun, ABD’nin ulusal güvenliğini ilerletmediğini aksine güvenliklerinin altını oyduğuna dikkati çekti. Bu noktada Guantanamo’nun, terör gruplarınca üye toplamak için propaganda aracı olarak kullanıldığını vurgulayan Obama, bunun da terörizme karşı işbirliğine ihtiyaç duydukları müttefikleriyle ve diğer ülkelerle ortaklıklarına zarar verdiğine işaret etti.

Barack Obama, cezaevinin açık kalışının ABD’nin değerleriyle de ters düştüğünün altını çizerek son 15 yılda 11 Eylül saldırılarına ilişkin hiçbir kararın verilmediğini kaydetti.

Cezaevinde gözaltında bulunan 800 kişinin yüzde 85’inin başka ülkelere transfer edildiği ve şu anda 91 kişinin hapishane tutulduğu bilgisini veren Obama, Guantanamo'yu “kesin olarak” kapatma planını Kongre’ye bugün sunacaklarını söyledi.

Guantanamo’nun kapatılmasının ekonomik açıdan faydalı olacağına işaret eden Obama, söz konusu planla yılda yaklaşık 85 milyon dolar daha az harcanacağını anlattı.

Guantanamo’nun yıllık maliyeti 445 milyon dolar

Öte yandan Beyaz Saray yetkilileri, Obama’nın planına ilişkin gazeteciler için düzenledikleri bilgilendirme telekonferansında, Guantanamo’dan tutukluların ülke içinde nakledilebilmeleri için 13 noktanın değerlendirildiğini belirtti. Bunların arasında Colorado, Güney Carolina ve Kansas eyaletlerindeki mevcut 7 hapishanenin yanı sıra 6 askeri üssün de yer aldığını aktaran yetkililer, bu tesislerin maliyetinin 265 ila 305 milyon dolar arasında değişeceğini ifade etti.

Beyaz Saray yetkilileri, Guantanamo’nun yıllık maliyetinin ise 445 milyon dolar olduğunu kaydetti.