WASHINGTON (AA) - Kanada Başbakanı Justin Trudeau, başbakan seçilmesinin ardından, ilk kez Washington’ı ziyaret etti.

ABD Başkanı Barack Obama, Trudeau’yu Beyaz Saray’da devlet töreni ile karşıladı. İki lider görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Daha çok ekonomi, iklim değişikliğiyle mücadele, iki ülke arasındaki ilişkilere değinilen toplantıda bir gazeteci, Trudeau’ya ABD’deki başkanlık seçimine ilişkin soru yöneltti.

Daha önce yabancı ve göçmen karşıtı söylemleri nedeniyle Trump'ın başkan seçilmesi halinde Kanada’ya yerleşmeyi düşünen Amerikalılara kapılarının açık olduğunu belirten Trudeau’ya bu sözleri anımsatılarak, Trump’ın başkan olması halinde iki ülke ilişkilerinin nasıl olacağı soruldu.

Trudeau, ABD ile Kanada arasındaki dostluğun ve ilişkinin bireyler ya da ideolojilerin ötesinde olduğunu ifade ederek, "Amerikan halkına sonsuz inancım var. Onların Beyaz Saray’a göndermek üzere seçtiği kişi kim olursa olsun onunla çalışmak için sabırsızlanıyorum" dedi.

Barack Obama ise "Soru bana yöneltilmedi ama araya gireyim" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Obama, "2012’de benim yeniden başkan seçilme ihtimalim oluştuğunda da eminim Kanada’ya göç edeceğini söyleyen kişiler vardı" diye konuştu.

ABD Başkanı, "ABD ile Kanada arasındaki ilişkinin en muhteşem yanlarından biri de partilerin ötesinde olması" ifadesini kullandı.

Ekonomi ve iklim değişikliği

Justin Trudeau, 1997’den bu yana komşu ülke ABD’ye resmi ziyaret düzenleyen ilk Kanada Başbakanı oldu. Ziyaret sırasında ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler ve iklim değişikliğiyle mücadelede iş birliği konuları ele alındı.

Kanada, ABD’nin en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin günlük 2 milyar dolardan fazla olduğu belirtiliyor. Kanada, ihracatının yüzde 75’ini ABD’ye yaparken, Amerikan ürünlerinin en çok satıldığı ülkelerin başında Kanada geliyor.