WASHINGTON/MOSKOVA (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye’de çatışmaların durdurulmasına ilişkin anlaşmayı telefonda konuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Kremlin’in talebi üzerine Suriye’de rejim ve müttefikleri ile silahlı muhalifler arasında ülke genelinde çatışmaların durdurulmasını sağlamaya yönelik çabaları ele almak üzere Rus mevkidaşı Putin ile telefon görüşmesi yaptı.

Obama, ABD, Rusya ve Uluslararası Suriye Destek Grubu ortakları arasında çatışmaların sona erdirilmesine dönük mutabakatın sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suriye halkının acılarının dindirilmesi, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki siyasi sürecin harekete geçirilmesi ve terör örgütü DAEŞ’in yenilgisi için Suriye rejimi ve silahlı muhaliflerin yanı sıra tüm tarafların bu anlaşmaya olumlu yanıt vermesinin şu aşamada önceliği olduğunu kaydeden Obama, Putin ile Ukrayna konusunu da ele aldı.

-Putin: Anlaşmayı onayladık

Rusya'nın Tass Ajansında yayımlanan haberde de Rusya Devlet Başkanı Putin'in, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Obama ile akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi yaptığı ve Suriye'de ateşkesin sağlanmasına ilişkin anlaşmayı onayladıklarını aktardığı belirtildi.

Haberde Putin'in, "Biraz önce ABD Başkanı Obama ile telefon görüşmesi yaptım. Görüşme isteği Rusya tarafından olsa da her iki taraftan da görüşmeye ilgi vardı. Görüşmemizde, Uluslararası Suriye Destek Grubu kapsamında Rusya ve ABD'nin Suriye'de çatışmaların durdurulması konusunda yaptığı ortak açıklamayı onayladık" ifadesini kullandığı kaydedildi.

Muhabir: Erkan Avcı, Vügar Novruzoğlu