KONYA (AA) - Konya'da, Milli Eğitim Müdürlüğünce 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yürütülen proje kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklerle öğrencilere, engelliler konusunda farkındalık kazandırılmaya çalışıldı.

Proje kapsamında 3'ü merkez 31 ilçedeki okullarda, üçüncü sınıf öğrencilerine yönelik, 3. ders saatinde, engellilerin yaşadıkları sorunlara yönelik etkinlik düzenlendi.

Merkez Selçuklu ilçesi İbrahim Yapıcı İlkokulu 3/C sınıfında da öğrencilerin, engellilerin karşılaştığı zorlukları anlaması ve onlarla empati kurabilmesi için faaliyet yapıldı.

Bu kapsamında sınıf öğretmeni Mustafa Türkmenoğlu, görme engellilerin yaşadıkları zorlukları anlamaları için bir öğrencinin gözünü kapatarak, baston yardımıyla sınıftaki yerini bulmasını istedi. Yerini bulmakta zorlanan öğrencinin, görmenin önemini yaşayarak öğrenmesi sağlandı.

Ardından işitme duyusunun hayatımızdaki öneminin anlatılabilmesi amacıyla öğrencilere sessiz film izletildi. Daha sonra verilen karışık metni okuması istenen öğrencilerin, yazıları okumakta zorlanınca öğretmenlerinden yardım istediği görüldü. Bu etkinliklerle de öğrencilerin, zihinsel ve işitme engellilerin yaşadığı zorluklar gösterildi.

Son olarak öğrencilerden, neler hissettiklerini bir kağıda yazmalarını ancak bunu günlük hayatta kullandıkları ellerini değil de diğer ellerini kullanarak yapmalarını istedi. Yazı yazmakta zorlandıkları görülen öğrencilerin, bu etkinlikle de bedensel engellilerin yaşadığı zorlukları anlaması sağlandı.

- Etkinlikler, 3. sınıfların 3. saatinde yapıldı

Okul Müdürü Yaşar Nazlıtepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde 3. sınıfların 3. saatinde Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı faaliyetleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Amaçlarının öğrencilerin empati yapmasını sağlayarak engellilerin günlük yaşamda çektikleri zorlukları anlamalarını sağlamak olduğunu dile getiren Nazlıtepe, "Bu tür etkinliklerin sayıca artmasını eğitim açısından önemli olacağını düşünüyoruz" dedi.

Sınıf öğretmeni Mustafa Türkmenoğlu da öğrencilerin bu etkinlik sonrasında, engellilere karşı daha da hoşgörülü yaklaşacaklarına inandığını söyledi.

Öğrencilerin etkinlikleri yaparken zorlandıklarını ifade eden Türkmenoğlu, "Öğrenciler, bundan sonraki yaşamlarında, engellilere karşı daha olumlu düşünüp onlara daha fazla yardımcı olmaya çalışacaklardır" diye konuştu.

Öğrencilerden Arda Umut Tüzüner ise yaptıkları etkinliklerde oldukça zorlandıklarını bildirdi.

Yaptıkları etkinlikle engellilerin artık daha iyi anladığını vurgulayan Tüzüner, "Engellilerin günlük hayatta bu kadar çok zorlandıklarını bilmiyordum. Engelliler bizden çok zorlanıyorlarmış. Onlara yardımcı olmalıyız" ifadelerini kullandı.