Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde okuyan bir grup öğrenci tarafından yapılan ve çok sayıda ödül alan güneş enerjili araç, Avustralya’da yapılacak olan yarışmaya katılabilmek için internet üzerinden 152 bin 500 liraya satışa çıkarıldı.

Üniversitenin farklı mühendislik bölümünde okuyan 15 öğrenci bir araya gelerek 15 güneş ve elektrik enerjisiyle çalışan araç yaptı. 2006 yılında "Solaris" ismini verdiği güneş enerjisi ile çalışan araç yapan öğrenciler bu araç ile 2007’de Türkiye’de düzenlenen Tübitak güneş enerjili araç yarışmasında birincilik ödülü, 2008’de Yunanistan’da düzenlenen “Sun Life” güneş enerjili araç tasarım yarışmasında tasarım ödülü, 2010’da Avusturya’da trafiğe çıkmış ve düzenlenen “Elektrikli Araçlar Sergisi”nde tek güneş enerjili araç olurken, 2013’te düzenlenen Fas Güneş Enerjili Araç Yarışı’nda farklı ülkelerden gelen güneş enerjili araçlar arasından ikincilik ödülü aldı.

Mühendis adaylarının yaptığı ilk aracın üzeri tamamen panel ile kaplı 3 tekerlekli ve tek kişilik bir araç. Bu paneller sayesinde enerji depolayan araç bu enerji ile çalışıyor. Öğrenciler bu araçtan sonra tam 14 tane daha güneş enerjili ve elektrikli araç yaptı. Öğrenciler yaptıkları bu araçları 2015 yılında Avustralya’da yapılacak olan "World Solar Challenge Yarışı"nda sergilemek istiyor ancak oraya gidecek maddi güçleri bulunmuyor.

İLK GÖZ AĞRILARINI 152 BİN 500 LİRAYA İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞA ÇIKARDILAR

Öğrenciler yarışmaya katılıp hem hünerlerini tüm dünyaya göstermek, hem de Türkiye’yi dünyada temsil etmek istiyor ancak bunun için kimseden destek alamadılar. Bu nedenle öğrenciler internet üzerinden oluşturulan bir otomobil satış sitesinde ilk göz ağrıları güneş enerjili aracı satışa çıkardılar. Öğrenciler yaptıkları masrafları kalem kalem hesaplayarak araca 152 bin 500 lira fiyat belirlenerek internete satışa koydu. Öğrencileri, aracı satın almak için bazı vatandaşlar aradı ancak fiyat çok yüksek olduğu için aracı şu ana kadar kimse alamadı.

Aracı yapan öğrencilerden biri olan Özcan Dinç, Avustralya’da yapılan yarışmanın bu alanda yapılacak olan yarışmaların en saygın ve en zorlu yarışı olduğunu belirterek, "Dünyadaki en iddialı ekiplerin katıldığı yarış. Bu yarışta Avrupa, Japonya ve ABD’den gelen ekiplerin bütçeleri milyon dolarları buluyor. Bu yarışta iddialı bir ekip olmak için büyük bütçelere ihtiyacımız var. Diğer yandan kendi emeklerimizle yaptığımız bu taşıtların kullanılıp kenara bırakılmasını istemiyoruz. Bu nedenle aracımızın ilanı ile sesimizi duyurmak ve emeklerimizi değerlendirmek istedik. Bizler de araçlarımızdan bir tanesinin maliyetini hesaplayarak bir ilan oluşturduk. Amacımız aracımızı bir ticari anlayışla satmak değil ve bunu yasal olarak yapma yetkimiz zaten yok. Amacımız bizlere bu alanda destek verebilecek kişi ve kurumlara ulaşmak. Önümüzde çok zorlu bir süreç olan, her iki senede bir Avustralya’da düzenlenen ve dünyanın en prestijli güneş enerjili araç yarışı olan World Solar Challenge’a katılmak var. Bu yarış beraberinde birçok maddi ihtiyaç da ortaya çıkarıyor. Ekibin ve aracın taşınması, konaklama ve diğer her türlü masrafı bizlerin karşılaması gerekiyor. Üniversitemiz bu konuda bizlere oldukça büyük destek veriyor ve şu an üniversitemiz bizim ana sponsorumuz. Destek Otomasyon, Nuh Enerji, Grand Foods ve birçok destekçimiz de bizleri hem maddi hem de teknik konularda büyük bir samimiyetle destekliyorlar. Fakat bu destekler maalesef yeterli değil. Bizler işadamlarımızdan ve teknoloji alanında devrimler yapmış yerli kurumlarımızdan bu projeyi desteklemelerini istiyoruz. Yurtdışında bu tür projelere oldukça büyük bütçelerin ayrıldığını ve aynı şartlar altında yarıştığımızı göz önünde bulundurursak; daha büyük desteklerle, yine da büyük başarılar elde edeceğimize inanıyoruz" dedi.

Dinç, aracın birisi tarafından satın alınmak istenmesi durumunda yapılacakları ise şöyle anlattı:

"Daha önce de belirttiğimiz gibi ticari anlamda herhangi bir satış yapmıyoruz. Aracımıza belirtilen meblağ ile sponsor olunduğunda, aracımızı hibe edebiliriz. Aracımızı alacak kişinin de yaptığımız çalışmalara destek için bunu yapacağını biliyoruz. Bunun için kendisine bizler Solaris ekibi olarak büyük bir samimiyetle her türlü teknik desteği vereceğimizi belirtmek isteriz. Şu an trafiğe çıkmak için bir belge alınması gerekiyor. Bizler aracımızla birlikte etkinlikler için trafiğe çıktığımızda gerekli önlemleri alarak ve izin alarak bunu gerçekleştirebiliyoruz. Bu izini alarak trafikte kontrollü bir şekilde aracımızın sürülmesini Avustralya, Avusturya ve Fas’ta gerçekleştirdik. Önümüzdeki seneden itibaren bir organizasyon Türkiye’de de bu yarışları trafikte yapmak istiyor. Şu an üzerinde bulunan batarya ve motor konfigürasyonu ile saatte ortalama 90 kilometre gibi bir hıza ulaşabiliyor. Geçen sene imal ettiğimiz aracımızla Fas’ta 148 km/h hıza eriştik. Sadece batarya ile gittiğini düşünürsek, şu an üzerinde üzerinde bulunan bataryalarla maksimum 40 kilometre gidebilir; bunu batarya kapasitesini arttırarak rahatlıkla 250 kilometreye de çıkarabiliriz. Üzerinde bulunan güneş panelleri ile güneşten şarj olabilmektedir. Elektronik sistemlerimiz yardımıyla siz yolda giderken de bunu sağlayabiliyorsunuz ve fazla enerjiyi depolayabiliyorsunuz. Güneş olmadığında şebekeden de şarj edebilirsiniz. Araç yüzeyini arttırarak daha çok panel kullanılmasını ve güneşten daha çok enerji çekilmesini sağlıyoruz. Kısacası, güneşten daha fazla yaralanmak için daha fazla güneş paneli koyabileceğimiz bir alan yaratmak için araçlarımızın boyutları da büyük."