Yüksekova-Hakkari karayolunun 15. kilometresinde sık sık ölümlü kazaların yaşandığı keskin virajda oturma eylemi yapan sürücüler, önlem alınmamasını protesto etti.

Son 2 yıl içinde aynı virajda meydana gelen trafik kazalarında 20’ye yakın kişi hayatını kaybederken, 30’a yakın kişi de yaralandı. Son olarak 18 Kasım 2014’te Sait Dayan yönetimindeki 30 D 0012 plakalı yolcu minibüsü, karşıdan giden ve virajı alamayan 33 DCH 40 plakalı TIR ile çarpışmıştı. Feci kazada sürücü Dayan ile minibüste bulunan yolculardan Mesut Cansiri hayatını kaybetmiş, 7 yolcu da yaralanmıştı.

Kazaların çoğunluğunun aynı noktada meydana gelmesine rağmen önlem alınmaması tepkilere neden oldu. Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası’na üye şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri, söz konusu virajda bir araya gelerek karayolunu 15 dakika trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Özcan, ‘ölüm virajı’ olarak tanımlanan yerde son 2 yılda 20’e yakın vatandaşın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından programa almasına rağmen söz konusu yolun ihalesinin yapılmadığını iddia eden Özcan, karayolunun tünelden sonraki bölümünün de iyice daraldığını belirtti. Kazaların meydana gelmemesi için karayolunda acilen önlemlerin alınmasını isteyen Özcan, önlem alınmadığı takdirde eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı ise, son kazada hayatını kaybedenlerin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, “Bu virajda önceki zamanlarda yaşanan kazalarda birçok yurttaşımızı kaybettik. Burası uluslararası TIR güzergâhına açık bir karayoludur. Uluslararası bir karayolunun standartların üzerinde olması gerekiyor. Bu yollar bırakın uluslararası standartları, köy yolları düzeyindedir; TIR ve ağır tonajlı araçları kaldırabilecek nitelikte değildir. Şoför esnafımız her gün ölümlü kazalarla karşı karşıya kalmaktadır. Yurttaşlarımızın hayatlarının heba edilmemesi adına eylemselliklerimizi güçlendirerek hem kamuoyuna hem de yetkili mercilere sesimizi duyurmak adına bu tür eylemleri sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bugün burada karayolunu trafiğe kapatarak sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu anlamda tüm kamuoyunun bölgede daha dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından karayolu tekrar trafiğe açıldı. Karayolunu kullanan sürücülerin de korna çalarak eyleme destek verdikleri görüldü.