DİYARBAKIR (AA) - Kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine de taşıyan terör örgütü PKK mensuplarına yönelik sürdürülen operasyonlarda yaklaşık bin 250 terörist etkisiz hale getirildi.

Halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden teröristlerin kentlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan çukurların kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlarda terör örgütü PKK'ya büyük darbe vuruldu.

Temmuzdan bu yana Muş'un Varto, Mardin'in Nusaybin, Dargeçit, Derik ile Diyarbakır'ın Silvan, Sur, Şırnak'ın Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde devam eden operasyonlarda, etkisiz hale getirilen terörist sayısı yaklaşık bin 250 oldu.

Operasyon bölgelerinde kapatılan çukur ve kaldırılan barikat sayısı ise Dargeçit'te 85, Silvan'da 22, Silopi'de 788, Cizre'de 951, Derik'te 24, Nusaybin'de 52, İdil'de 174 ve Sur'da 211 olmak üzere 2 bin 307'yi buldu.

Operasyonların tamamlandığı yerleşimler ile kontrolün ele geçirildiği bölgelerdeki arama tarama çalışmaları kapsamında da evlere, bahçelere ve yollara döşenen 3 bini aşkın patlayıcı imha edildi.

PKK'lı teröristlerin patlayıcıları özellikle dolap, beşik, soba, buzdolabı, tencere ve valizlerin içi ile kapıların arkasına tuzaklayarak insan yaşamını hiçe saydıkları görüldü.

Çukur ve barikatlar

PKK'lı teröristlerin Nusaybin'e bağlı Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir mahallelerinde kazılan çok sayıda çukur ve barikata yerleştirdiği patlayıcıların etkisiz hale getirilmesi amacıyla ilk olarak 1 Ekim 2015'te 6 gün süreyle sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Teröristlerin saldırılarının sürmesi nedeniyle farklı tarihlerde 7 kez daha ilan edilen sokağa çıkma yasağı uygulamalarından sonra güvenlik güçlerince yapılan çalışmalarda 52 çukur ve barikat bertaraf edildi, operasyonda 50'nin üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.

Dargeçit'te de 10 Ekim-13 Ekim ile 11-29 Aralık 2015'te ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla başlayan operasyonlarda 33 terörist etkisiz hale getirildi, kapatılan çukur ve kaldırılan barikat sayısı ise 85 oldu. Çok sayıda patlayıcı imha edildi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de 3 mahallede 3 Kasım 2015'te başlayan ve 12 gün süren sokağa çıkma yasağı kapsamında da 22 çukur ve barikat bertaraf edildi. Operasyonlarda 15'e yakın terörist etkisiz hale getirildi.

Silopi'de 14 Aralık'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında asker ve emniyet unsurlarınca başarıyla tamamlanan "Şehit Polis Muhammet Onur Operasyonu"nda 145 terörist etkisiz hale getirildi, 518 barikat kaldırıldı, 270'i aşkın çukur kapatıldı.

Cizre'de sona eren "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu"nda da güvenlik güçleri, ilçede teröristlerce oluşturulan çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklı 699 barikatı kaldırdı, 252 çukuru kapattı. Tamamı kontrol altına alınan ilçede güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilen terörist sayısı da 666 oldu.

Mardin'in Derik ilçesinde teröristlere yönelik operasyonlarda da 7 terörist etkisiz hale getirildi, 17 barikat kaldırıldı, 7 çukur kapatıldı.

Sur ve İdil'de terörle mücadele sürüyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrasında başlatılan "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu" ise tamamlanma aşamasına geldi. 28 Kasım'dan bu yana devam eden operasyonların yüzde 98'i tamamlandı.
Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 251 olan ilçede 204 barikat ile 7 çukur bertaraf edildi. Operasyonlarda 302 el yapımı patlayıcı da imha edildi.

Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütüne yönelik 16 Şubat saat 23.00'te ilçe merkezi ile Dirsekli köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 18 Şubat'ta TSK ve emniyet unsurlarınca "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu" başlatıldı.

İlçedeki operasyonlarda, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 65 oldu. Turgut Özal Mahallesi'nde yoğunlaşan operasyonda sona yaklaşıldığını bildiren güvenlik yetkilileri, bugüne kadar 132 barikatın kaldırıldığı, 42 çukurun kapatıldığı ve 290 el yapımı patlayıcının imha edildiğini bildirdi.