Boğazköy Baraj havzası etrafındaki bin dekarlık alanda ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını ifade eden İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammet Çolak, yıl sonuna kadar 49 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını belirtti.

Baraj sahasının etrafına 60 kilometrelik teras sistemi yaptıklarını belirten İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammet Çolak, “Boğazköy Barajı etrafındaki saha 1000 dekarlık bir alana sahip. Özellikle baraj sahasının etrafında teras yapıldı. Terasların uzunluğu ise 60 kilometreyi buldu. Fidan dikim çalışmalarına başlandı. Burada da çeşitli ağaç türlerinden dikmek suretiyle baraj havzasını güzel bir şekilde ağaçlandırma çalışması yapmak istiyoruz. Bu bölgede 49 bin adet fidan dikilecek. Ağırlıklı sedir olmak üzere, çam gibi değişik ağaç türleri de kullandık. Sürdürdüğümüz ağaçlandırma çalışmamız, bu ay içerisinde bitecek” dedi.

2013 yılına nazaran 2014 yılında İnegöl’de ağaçlandırma çalışmalarının yüzde 200 arttığını ifade eden Çolak, “İnegöl Orman İşletme Müdürlüğünün her yıl yeni ağaçlandırma ve bakım çalışmaları oluyor. Biz aynı zamanda Yenişehir bölgesine de bakıyoruz. 2013 yılına baktığımızda, yeni ağaçlandırma sahamız Yenişehir’deydi. O yüzden geçen sene dikilen toplamda 69 bin fidanın, 30 bini İnegöl’e dikildi. 2014 yılında ise yeni ağaçlandırma sahamız İnegöl oldu. Bu sene 97 bin 100 fidanı toprakla buluşturduk. Bunun 87 bini İnegöl’de dikildi. 2014 yılında yapılan ağaçlandırma çalışmalarına dekar olarak bakıldığında, bin 250 dekarlık bir alan söz konusu. 2015 yılında da bizim ağaçlandırma programımızda hedefimiz, en az bin dekar civarında ağaçlandırma yapmak ve 100 bin fidanı toprakla buluşturmak olacak. Yine okullara, camilere, mezarlıklara talep halinde aynı şekilde ağaçlandırma çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Fidan dikim çalışmalarını farklı başlıklar altında topladıklarını belirten Çolak, “İlk önce ilkbaharda yabanın fidanlarını ormanlarda toprakla buluşturduk. Bunun bir gayesi de, hayvanların yiyecek bulamadıklarında köylere inmesini engellemektir. Bölge müdürlüğümüz bu anlamda bir çalışma başlattı. Biz son 2-3 senedir kendi fidanlıklarımızda yabanın fidan türü meyve fidanları ürettik. Bunlar da yabani elma, yabani erik, ahlat, alıç, muşmula. Bu sene yetişen fidanlardan 20 bin tanesini ilkbaharda ağaçlandırma çalışmaları kapsamında diktik. İnşallah birkaç yıl içerisinde en azından hayvanların yiyecek ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayacak” dedi.