EDİRNE (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Edirne'deki nehir taşkınlara ilişkin Bulgaristan'a gerekli ikazları yaptıklarını söyledi.

Eroğlu, Edirne Valiliğini ziyaretinde, anı defterini imzaladı, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve kurum müdürleriyle basına kapalı görüştü.

Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Trakya'ya büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi.

Bulgaristan ile imzalayacakları Tunca Projesi'nin, Bulgaristan yetkililerince bekletildiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bu konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na tekrar arz edeceğiz. Konu gündemde. (Edirne'deki nehir taşkınları) Bulgaristan'a gerekli ikazları yapıyoruz. Bulgaristan'daki barajlarda yeteri kadar taşkın payı maalesef ayırmıyorlar. Özel sektöre vermişler. Baraj doluyor ve birdenbire 'tehlike var' diye kapakları açıyorlar. Bununla ilgili de çalışmalar başlatacağız."

Eroğlu, nehir taşkınlarına ilişkin B planı uygulamaya başladıklarını ifade ederek, "Onların keyfini bekleyemeyiz. Oradan su alacağız pompayla, Çömlekköy Barajı'na basacağız. Çok büyük taşkın önleme olmayabilir ama biz kendi içimizde çalışmalarla suyu aktaracağız'' dedi.

 

- TRAGEP Projesi

 

Bakan Eroğlu, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi vererek, projeyi önemsediklerini söyledi.

Projeyle Ergene Nehri'nin kurtulacağını belirten Eroğlu, hayal edilemeyen projelere imza attıklarını vurguladı.

Trakya'da şu ana kadar görülmemiş yatırımlar yapıldığını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

''Amacımız hizmet etmek. TRAGEP projesini çok önemsiyoruz. Trakya'da büyük bir seferberlik başlattık. Trakya'ya 10 milyar liralık yatırım yapacağız. Bu sadece bizim bakanlığın yatırımları. TRAGEP projesi 2017 yılında tamamlanacak. Proje kapsamında 556 büyük dev tesisi Trakya'ya kazandıracağız. Ergene kesinlikle kurtulacak ve Trakya muazzam bir şekilde yatırıma doyacak. 556 tane eserden 130 tane baraj ve gölet inşa ediyoruz. Islah edilmemiş dere kalmayacak. Ergene'deki belediyelerin yapması gereken atık su arıtma tesislerini inşa edeceğiz. Ergene'de artık balık tutuluyor.''

Eroğlu, bölgedeki ağaçlandırma, milli park ve meteoroloji projeleri hakkında da bilgi verdi.