ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi tarafından hayata geçirilen "AtademiX" çalışması sayesinde, isteyen herkes Osmanlıca, Arapça, Bioistatistik dersleri online ortamda ücretsiz olarak alabilecek.

Üniversite yönetiminin, Yunus Emre'nin "Paylaştığın senindir, biriktirdiğin değil" felsefesiyle uygulamaya koyduğu "AtademiX" Projesi kapsamında, Osmanlı Türkçesi'ne giriş, Arapça'ya giriş ve Bioistatistiğe giriş derslerinin kayıtları başladı.

Herkesin başvurabileceği ve ilk etapta Türkçe olarak verilecek dersler, yurt dışından talep olması halinde İngilizce de olabilecek. AtademiX'te dersler, internet üzerinden çeşitli materyaller, alıştırma ve uygulamalar yardımıyla işlenecek.

Derslerin önemli bir bölümünü kapsayan canlı dersler sayesinde bireyler, ders öğretim elemanı ve dersi alan diğer bireylerle birebir etkileşim imkanına sahip olabilecek. Derslerini takip eden ve verilen ödevleri yapan öğrencilere, eğitim sonunda online sertifika verilecek.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Karaman ile düzenlediği basın toplantısında, üniversite olarak yeniliklere açık olduklarını ve bu kapsamda AtademiX'i başlattıklarını söyledi.

Proje kapsamında ilk başlatılan programların Türkiye'ye yönelik olduğunu anlatan Koçak, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki günlerde İngilizce programlarla bütün dünyaya açılacağız. Kitlesel çevrimiçi ders programları bu. Belli sürelerde online olarak dersler alınacak. Başlangıçta üniversitemiz öğretim üyelerimiz ders verecek. İleri aşamalarda bu konuda yetkin olan gerek yurt içi gerekse yurt dışından hocalar ders verecek. En uzun derslerden birisi Osmanlıca, altı hafta sürecek. Derslerin tamamını takip eden öğrenciler, belli bir oranda Osmanlıca öğrenebilecek. Derslerin tamamı ücretsiz olacak. Bu çalışma, kurumsal olarak Türkiye'de ilk oldu. Profesör de ortaokul öğrencisi de dışarıdaki bir vatandaş da herkes başvuru yapabilecek."

- "Canlı ders oturumları olacak"

Doç. Dr. Karaman da Atatürk Üniversitesi'nin akademik misyonunu halka sunmak için önemli bir çalışma yaptıklarını vurgulayarak, Türkiye'nin herkese açık ilk online ders platformunun ilk derslerini başlatacaklarını söyledi.

Öğrencilerin bir sınıfa girip ders alıyormuş gibi ders notları, videolar ve oradaki alıştırmalar üzerinden kendi kendilere öğrenmelerini gerçekleştirebilecekleri, aynı zamanda ödev ve uygulama yapacakları bir platform olduğunu anlatan Karaman, öğrencilerin canlı ders oturumuyla birebir hocalarla görüşerek, soru sorma, cevap alma imkanı bulacağını belirtti.

 Canlı ders oturumlarının önemli olduğunun altına çizen Karaman, "Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen öğrencilerle birlikte aynı sınıfı paylaşacağından, bu sisteme katılan kişiler, farklı öğrencilerle birlikte olma, onlarla ödev hazırlama, onlarla birlikte çalışma fırsatı da bulacaklar. Hem bilgisayar üzerinden hem de mobil üzerinden derslere katılabilecekler. İsteyen 'http://atademix.atauni.edu.tr'den girerek, kaydını yaptırabilir" dedi.

Karaman, derslere katılan, ödevlerini başarılı bir şekilde yapan öğrencilerin, ilk etapta online sertifika alacağını ancak ileri aşamalarda yüz yüze sınav yapılması ve bunun kredilendirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığını sözlerine ekledi.