Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in iktidara gelmesiyle ülkenin Orta Asya devletlerine karşı uyguladığı “komşularla sıfır sorun” siyaseti sonucu bölgede giderek ilişkilerin düzeldiği, gerilimin yok olduğu görülmeye başladı.

Mirziyoyev’in 5 Eylülde Kırgızistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyareti kapsamında Özbekistan-Kırgızistan Devlet Sınırı Anlaşması’nın imzalanması sonrası iki ülke arasındaki 26 senelik sınır sorunu halledilerek, ziyaretin hemen ardından Özbekistan’ın Andican ve Kırgızistan’ın Oş vilayetleri sınırındaki Dostluk Sınır Kapısı açılmıştı.

Sınır belirsizliğinden en çok gerilim yaşayan noktalardan biri Özbekistan’ın Namangan ve Kırgızistan’ın Celalabad vilayetleri sınırındaki topraklar idi. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi sonucu bu bölgedeki 2010’da kapanan “Kasansay” sınır kapısı da tekrar açıldı. Birbirleriyle aile bağları olan, aynı değerleri paylaşan sınırdaki Özbekistan’ın Kasansay ve Kırgızistan’ın Alabuka ilçeleri halkı yıllardır karşı tarafa geçmek için 100 kilometre uzakta olan başka vilayetteki sınır kapısını kullanmak zorundalardı. İki vilayet üst düzey devlet görevlilerinin de katılımı ile gerçekleşen açılış töreninde devlet başkanlarının Bişkek görüşmesi, bir dilde konuşan, bir millet olan Özbek ve Kırgız halkları ilişkilerinde yeni sayfa açtığı vurgulandı. Özbekistan Sınır Koruma Komitesi yetkilisi tarafından yapılan açıklamada, şimdilik yaya geçidine açık “Kasansay” sınır kapısı daha sonra araçlar için de açılacağı bildirildi.