Balıkesir’de bir hasta yakını, 112 çalışanlarına yavaş gittiği için tepki gösterince karakolluk oldu. Şikayet edilen aile de 112 ambulans şoförünü siren çalmadığı, kırmızı ışıkta beklediği ve tahrik edici sözler kullandığı için şikayet etti.

Balıkesir’de TOKİ Yeni Mahalle’de oturan hipertansiyon hastası Şöhret Aydın’ın (50) oğlu Kemal Aydın, 112 sağlık çalışanlarının, hasta annesini keyfi olarak hastaneye götürdüklerini iddia etti. Kuvay-i Milliye Karakolu’nda ifade veren gazeteci Kemal Aydın, "Öğle saatlerinde baldızım aradı. Benim evimle annemin evi yan yana. Annem baldızımı aramış ve tansiyonunun çıktığını söylemiş. Annem yüksek dozda hiper tansiyon hastası ve yine yüksek dozda ilaç kullanıyor. Baldızım ’Annen rahatsızlandı, ben ambulans çağırdım, sen de gel’ dedi. Ben de taksiyle gitmek istedim. Aradan 12 dakika geçti ve bu sırada herhangi bir ambulans gelmedi. Eve yaklaşırken babam aradı ve ambulansın geldiğini söyledi. Bana da ’sen yolda bekle, beraber gideriz’ dedi" ifadelerini kullandı.

"AMBULANSIN IŞIKLARI YANMIYOR, SİRENLERİ ÇALMIYORDU"

Taksiyle kayınvalidesinin evine giderken yolda ambulansla karşılaşan Aydın, ambulansın ışıklarının yanmadığını ve sirenin çalmadığın belirterek, "Ambulans şoförü 23’e 12’ye çıkmış bir tansiyon hastasını değil de, sanki görevden dönmüş de aracını otoparka götürüyor gibiydi. Bütün kırmızı ışıklarda durdu. Emniyetin oradaki kavşakta da durdu ve ben de taksiden inip ’neden burada duruyorsun, neden ışıklarını yakmıyorsun’ dedim. Ambulans şoförü dedi ki ’bana ceza yazarlar’. Acaba 23’e 12 tansiyonu olan bir hastayı götüren ambulansa bugün Türkiye’de hangi Yargı, hangi polis ’sana ceza yazıyorum’ der. Burada tamamıyla hastamızı ölüme terk etme söz konusu" dedi.

"ANNEM BEYİN KANAMASI GEÇİREBİLİRDİ"

Ambulans şoförünün siren çalmadan ve yolu trafiğe açmayarak gittiğini söyleyen Aydın, "Annem orada beyin kanaması geçirse, felç olsa ne olacak? Ambulans içinde 3 kişi vardı. Bunlardan birisi şoför. Daha sonra öğrendiğim kadarıyla ambulansta hiç doktor yokmuş. Hatta araçtakiler sağlık personeli dışındaki memurlarmış. Bunları ifadelerde öğrendim" dedi.

"KENDİSİNE ŞİDDET UYGULAYALIM DİYE TAHRİK EDİCİ KONUŞTU"

112 ambulans şoförüne, hastaneye vardıklarında yeniden ’Neden böyle gidiyorsun’ diye sorduğunda alaycı bir tavırla karşılaştığını söyleyen Kemal Aydın, "Kendisi tamamıyla insanı tahrik edercesine, alaylı bir şekilde ’bana ceza yazarlar, ben bunun altından kalkamam. Ben sizin yüzünüzden ceza yemek zorunda değilim’ diye tahrik edici konuşmalar yaptı. Alaycı bir şekilde, bir şiddet uygulayalım da kendini mağdur durumda göstermek maksadıyla konuştu. İnsan doğal olarak tepki gösterir. Nasıl olur böyle bir şey. Canım yanıyor, annem orada. Bunun hakkında İl Sağlık Müdürünü arayarak kendisiyle görüştüm. Kurum adına özür diledi. Fakat öyle bir duruma gelmişiz ki yağ gibi üstümüze çıkıldı. Ben mağdur iken şüpheli suçlu duruma düştüm" diye konuştu.

112 AMBULANS ŞOFÖRÜ TAKSİCİYİ DE ŞİKAYET ETTİ

Kemal Aydın, ambulans şoförünün kendisini götüren taksiciden de şikayetçi olduğunu belirterek, "Ben neden hızlı gitmediğini sormuşum, kızmışım ve bağırmışım diye şikayet etmişler. Benim kesinlikle tepkim olmadı. Beni oraya getiren taksi şoföründen de şikayetçi olmuşlar. ’Niye bize tepki gösterdi’ diye. Orada, o ambulansta acaba şoförün yakını, akrabası, annesi ya da babası olsa ve tansiyonu böyle olsa yahut başka bir hastalık olsa, kendi hastasını böyle mi götürürdü? Doktorlara sağlık şiddetini kınıyoruz. Ben sadece tepkimi koydum. Bizi şikayet etmişler ama şiddet yapmadığımızı söylemişler. Ama insanın sabrı var. Neticede benim anneme, yarın başkasının annesine" şeklinde konuştu.

"BİZ KİME ŞİKAYET EDELİM"

Hipertansiyon hastası Şöhret Aydın ise evde rahatsızlanınca kızını aradığını ve kızının da ambulans çağırdığını söyledi. 112 sağlık çalışanlarının eve gelip tansiyonunu ölçtüğünü söyleyen Şöhret Aydın ’Eve geldiklerinde ’teyzecim seni muhakkak hastaneye götürmemiz lazım’ dediler. Ambulansa bindim. Bir ara şoförün yolda şöyle konuştuğunu duydum, ’İşimi bana sen mi öğreteceksin. Ben bilmiyor muyum nasıl gideceğimi, bana ceza yazarlar.’ Kim ile tartıştığını bilmiyordum. Şoförün sesini duyuyordum. Böylelikle hastaneye girdik. Oğlum hastanede ’neden böyle yapıyorsunuz, sizi şikayet edeceğim’ dediğinde, ’bana ceza yazarlar diye’ alaycı tavırlarla hiddet verici konuştular. Oğlum da ’gereken yerlere şikayet edeceğiz’ dedi. Daha sonra onlar oğlumu şikayet etmişler. O benim oğlumu şikayet etmiş ve ’siz bana hakaret ettiniz, bu şekilde davrandınız’ diye. Acaba kendi annesi olsaydı ne olurdu? Madem tansiyonum yüksek değildi, neden hastaneye götürdüler? Oradaki kayıtlarda tansiyonumun kaç olduğu gözüküyor. MOBESE kameralarından da aracın nasıl gittiği bellidir. Biz ifade verdik suçluymuşuz gibi. Biz de şikayetçi olduk" dedi.

"SAĞLIKÇILAR SAĞLIKSIZ DAVRANDI"

Evine gelen sağlık görevlilerinin eve ayakkabılarıyla girdiğini de söyleyen Şöhret Aydın, "Hemşireler, şoför evime ayakkabılarıyla girdiler, galoş giymediler. Biz onları şikayet etmiyoruz da sağlık açısından, ’neden yavaş gittik’ diye mi suçlu oluyoruz. Sokakta, hastanede dolaşıp herhangi bir hastanın evine böyle mi giriyorlar? Neden galoş giymiyorlar? Saygısızca benim evimde ayakkabılarıyla dolaştılar" dedi.