Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik Mahallesi sakinleri, mahallelerine yapılacak olan kapalı boru sulama sistemini istemiyor. “Avatar” filminden esinlenerek kendilerine “Gürleyik Avatarları” adını veren mahalleliler, Dinek-Gürleyik Kapalı Borulu Sulama Projesi’ne karşı çıkmak için bir araya geldi.

Yakın gelecekte Pandora adında keşfedilmiş bir gezegen ve o gezegene hayat veren enerji kaynağı. Dünyalılar, Pandora’yı yok etme pahasına olsa da o kaynağın sahibi olmak istiyor. Amerikalı Yönetmen James Cameron’ın gişe rekorları kıran “Avatar” filmindeki işgale direniş, Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik Mahallesi’ndeki direnişin ilham kaynağı oldu. Avatar filminde Avatarların gezegenlerini savunmalarından esinlenen Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy, yüzüne yaptığı avatar maskesiyle, Dinek-Gürleyik Kapalı Borulu Sulama Projesi’ne karşı çıktıkları direnişte kendilerine destek olan Sivrihisarlılara teşekkür etti.

Mücadelelerine verilen destekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Gürsoy, “Köyümüze kadar gelip doğamızın korunması konusunda gösterdiği hassasiyetten dolayı kendilerine, köylülerim, yönetimim ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Doğanın korunması için kışın ben giriyorum, yazın da siz girin. Ama yazın girebilmeniz için doğamızın korunması gerekiyor” dedi.

“EKOLOJİK DENGENİN BOZULACAĞI KANAATİNDEYİZ”

Gürleyik Mahallesi sakinlerine destek veren Sivrihisar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin 2. Başkanı Yusuf Selek ise, yapılacak olan proje biyolojik zenginliğin tehlikeye gireceğini öne sürdü.

Çevreye karşı son derece duyarlı olduklarını aktaran Selek, “Suyun çıktığı noktadan varış noktasına kadar olan kısımları bir boru ile götürüldüğünde, aradaki bitkisel ve hayvansal canlıların zarar göreceğini düşünüyoruz. Ekolojik dengenin bozulacağı kanaatindeyiz. Bu konunun bilimsel araştırmalar doğrultusunda yapılmasını istiyoruz. Bu konuyla ilgili olarak tüm üniversitelerin, meslek kuruluşlarının, odaların ve bu işten etkilenecek olan yöre halkının bir araya gelerek ortak bir çözüm üretmesi gerekir. Biz de bunun için buradayız. Herkesin bu doğa harikası yeri görüp gezmesi gerekiyor” diye konuştu.

“DERNEK OLARAK HAVAYI, SUYU VE DOĞAYI KORUYAN HER YERDE VARIZ”

Sivrihisar ve Köylüleri Derneği Başkanı Yusuf Özey de, Gürleyik’in yanında olduklarını belirtti. Özey, “Biz dernek olarak havayı, suyu ve doğayı koruyan her yerde varız. Bundan sonra da köy halkının haklı olduğu her konuda yanında olacağız. Gürleyik köyü sakinlerine verdikleri mücadelede tam destek veriyoruz. Duyarlı olan herkese de teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Mahalle sakinleri de, doğanın, balıkların ve canlıların ölmesini istemediklerini, doğanın yok olmaması gerektiğine dikkat çekti.