Bursa’da intihar eden gencin organları biri çocuk 3 kişiye nakledildi. 8 yıldır nakil bekleyen çocuk, kendisini diyaliz makinesinden kurtaran gence ve ailesine teşekkür etti.

Edinilen bilgiye göre, otomobilinin içinde tabancayla başına ateş ederek canına kıyan 25 yaşındaki S.Ö.’nün böbrekleri ve karaciğeri nakil bekleyen hastalara umut oldu. İki böbreğin gönderildiği Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki diyaliz hastaları, büyük bir heyecanla doktorların yaptığı testin bitmesini bekledi. Son bir hafta içinde toplam 5 ayrı böbrek naklinin yapıldığı hastanede, yine onlarca hastayı umutlandıran 2 böbrek, 13 yaşındaki İskender Yılmaz ile 36 yaşındaki Zahide Özkurt’un yüzünü güldürdü.

Küçük İskender’in ilk işi, organlarını kendisine bağışlayan kişiye ve ailesine teşekkür etmek oldu. 8 yıldır diyaliz makinesine bağlı olarak yaşayan ve ailesinin böbrek vermek istemesine rağmen dokular uyuşmadığı için ameliyat olamayan İskender Yılmaz, kendisini ömür boyu diyaliz makinesine bağlı yaşamaktan kurtaran genç ve ailesine seslenerek, “Organlarını bana bağışlayan ağabeyime ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Ben arkadaşlarımla oyunlar oynayıp gezmek istiyorum” diye konuştu.

“14 YILDIR MAKİNEYE BAĞLI YAŞIYORDUM”

Diğer böbreğin takılacağı Gülten Ertürk ise 8 yıldır nakil beklediğini ifade ederek, “Organ nakli yapılırsa hayatım değişir, daha düzenli olur. Haftada 3 kez diyaliz makinesine giriyorum. Çok zor oluyor. Bundan dolayı organ nakli olmak istedim. 14 seneden beri diyaliz makinesine giriyorum. 8 senedir nakil bekliyordum. Bize organlarını veren kişiye ve ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Ertürk’ün eşi ise çok heyecanlı olduklarını ifade ederek, "Kim için hayırlıysa nakil ona nasip olur İnşallah" dedi.

“NAKİL OLAN HASTALARIMIZIN HEPSİNİN DURUMU ÇOK İYİ”

Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Sahriye Keskin ise, bu hafta Uludağ Üniversitesi’nde 5 ayrı böbrek naklinin yapıldığını, bu gece de yapılan iki nakille bu sayının 7’ye çıktığını ifade ederek, “Nakil olan hastaların hepsinin durumu çok iyi. Bunlar, başta donörlerimiz ile bölge koordinasyon merkezi ve onlara bağlı illerdeki arkadaşlarımızın emekleri sayesinde oldu. Ülkemizde yüzlerce hasta umutla gelecek nakil haberlerini bekliyor” dedi.

“BÖBREK NAKLİ BEKLEYEN 21 BİN, HASTASI OLAN 50 BİN KİŞİ VAR”

Organ ve Doku Koordinatörü Rafet Oflaz ise böbrek nakli bekleyen kayıtlı hasta sayısının 21 bin civarında olduğunu ifade ederek, “Kadavra bekleme listesine kayıt olmayan hastalarımızın sayısı 50 bine yakın. Türkiye’de 6 bin civarında da karaciğer hastası bulunuyor. Bu hastaların yılda yüzde 20’si nakil olabiliyor. Bu konuda Avrupa ortalamasının çok altındayız. Çok zahmetli, meşakkatli bir iş yapmamıza rağmen, organlarla hayat bulan hastalarımızın mutluluğu bizi de sevindiriyor. Ekip olarak benim tek dileğim, organ bağış sayısının ülkemizde de artması ve bir hastanın bile organ beklememesidir” diye konuştu.

GENCİN KARACİĞERİ 43 YAŞINDAKİ BİR HASTAYA NAKLEDİLDİ

Bu arada gencin karaciğeri ise, Bursa’daki özel bir hastanede tedavi gören 43 yaşındaki E.Ü.’ye nakledildi. Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Salih Gülten, naklin karaciğer hastaları arasında genel durumu en kötü olan E.Ü’ye takıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Ailesi organ vermek istemesine rağmen, kan grubu uymadığı için nakil bekliyordu. Yaklaşık 7 saatlik bir operasyonla nakil gerçekleşti. Hastamızın genel durumu gayet iyi. Organları bağışlayan aileye teşekkür ediyoruz”.