Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Manisa Şubesi’nde eğitim gören öğrenciler, Manisa OSB’de faaliyet gösteren firmaların aracılığıyla conta ve parça birleştirme işi yaparak, hem el becerilerini ve üretkenliklerini geliştiriyor hem de aile ekonomilerine maddi kazanç sağlıyor. Ellerinden tutulduğu zaman neleri başarabileceklerini gösteren engelli öğrencilerin mutluluğu görülmeye değer.

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Manisa Şubesi, eğitimini sağladığı öğrencilerin conta ve parça birleştirme işi yaparak, el becerilerini ve üretkenliklerini geliştiriyor. Conta ve parça birleştirme işi yapan engelli öğrenciler, ellerinden tutulduğu zaman neleri başarabileceklerini gösteriyor.

Engelli öğrencilerin ileride meslek sahibi olmalarını kolaylaştırdıklarını dile getiren ZİÇEV Manisa Şubesi Müdürü Nilbert Koçman, ZİÇEV’in 1982 yılından beri Türkiye’de zihinsel engelli çocukları eğitim ve gelecek güvencelerini sağlamak üzere kurulduğunu belirtti. Vakfın Türkiye’nin çeşitli illerinde 14 şubesi olduğuna dikkat çeken Koçman, Manisa Şubesi’nde zihinsel, otizmli ve bedensel engelli 80 öğrenciye hizmet verdiklerini söyledi. ZİÇEV genel merkezine bağlı 14 şube olduğunu anlatan Koçman, şöyle konuştu: "14 şubemizin hepsinde işle uğraşan atölyelerimiz var. Burada 20 yaş üzeri engelli kız ve erkek öğrencilerimiz el becerilerine ve performanslarına göre çeşitli ürün yapmakta. Grup ve atölye öğretmenlerimizin yanı sıra halk eğitimin görevlendirilmiş olduğu el sanatları öğretmenlerimiz de var. Onlar ile birlikte öğrencilerimizin el becerilerini ve üretken olmalarına yönelik çalışma yapıyoruz. Bugünde burada Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nden (OSB) aracı firmalardan aldığımız conta ve parça birleştirme işi yapıyorlar.”

Koçman, bunu yaparken çocukların çok mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Çünkü üretiyorlar. Ürettiklerinin sonucunda cüzi miktarda da olsa harçlık kazanıyorlar. Bu yüzden bu işi yaparken de mutlulukla yapıyorlar. Bu anlamda sanayi bölgemizdeki bu işyerlerine çok teşekkür ediyoruz. Hayırsever iş yeri sahiplerine de çocuklara gerekli desteği sağlamaları konusunda da buradan bir çağrımız olsun. Desteklerini bekliyoruz.”

Conta ve parça birleştirme işinin delme aşamasında çalışan engelli öğrenci Mutlu Öcal, “Ben delme işini yapıyorum. Bu işi yaparken çok mutlu oluyorum. Ellerimizden tutulduğunda neler yapabileceğimizi gösteriyoruz. Harçlık kazanıyorum. Aldığım paraları anneme verdim. Annem kazandıklarımı biriktiriyor” dedi.

Conta ve parça birleştirme işinin kalite kontrol kısmında çalışan engelli öğrenci Belkız Avcı da, “Çok mutlu oluyoruz. Ayrıca, her yapışımda harçlık alıyoruz. Onunla mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.