Antalya’da yaşayan motosiklet tutkunu beden eğitimi öğretmeni Ulaş Yiğit, motosikletiyle 69 günde 23 bin 500 kilometrelik yol katederek Nepal’e gidip geldi. Yolcuğunun beşinci gününde en yakın arkadaşının ölüm haberini alan Yiğit, arkadaşına verdiği sözü tutarak yolculuğunu tamamladı.

Hiç tanımadığı ve dilini bilen birinin olmadığı bir ülkede yolculuğa devam kararı vermenin en zorluğunu anlatan Ulaş Yiğit, "Hep tek başıma zor kararlar verdim ama bu en zoruydu. Dilimi konuşan biri bile yoktu, kendimi toparlayıp yola devam etmem lazımdı, hedefe ulaşmam gerekti. Bahadır da bunu isterdi. Onu kaybettikten sonra yolculuğumun seyri de değişti. İlk başta yola gezi olarak çıkmıştım ama sonradan hayatın ne kadar anlık olduğunu fark edip, içsel bir yolculuk oldu" diye konuştu.

"HAYALDEN GERÇEĞE ULAŞMAK"

Antalya’da yaşayan 24 yaşındaki Ulaş Yiğit, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Ardından vatani görevi için gittiği askerde okuduğu kitaplardan etkilenen ve aynı zamanda doğa sporlarıyla da ilgilenen Ulaş Yiğit, motosikletle yolculuk yapmaya karar verdi. Daha önce hiç yurt dışına çıkmayan Yiğit, 7 aylık bir çalışmanın ardından biriktirdiği para ile motosiklet aldı. Doğal güzellikleri nedeniyle Nepal’e gitmeye karar veren Yiğit, 27 Ağustos’ta ’Hayalden gerçeğe ulaşmak’ sloganı ile yola çıktı. 69 gün süren yolculuğunda 4 ülke geçen ve 25 bin 500 kilometre yol kateden Ulaş Yiğit, arkadaşının hediye ettiği bir kamera ile de yolculuğunu kayıt altına aldı.

KAMERAYI HEDİYE EDEN ARKADAŞINI KAYBETTİ

Yolculuğunun beşinci gününde İran’dayken, en yakın arkadaşının ölüm haberini alan Yiğit, geri dönmeye karar verdiği sırada arkadaşının kamerayı hediye ederken söylediği, "Bu kamarayı al, gittiğin bütün ülkelerde video ve fotoğraf çek. Sonra dönüşte birlikte bakarız" sözü aklına geldi ve yolculuğuna devam etti. Geçtiği ülkelerdeki yaşamı ve yolculuğunu kameraya alan Yiğit, 69 gün süren yolculuğunu arkadaşının Datça’daki mezarı başında bitirdi.

İLK TÜRK MOTOSİKLETÇİ OLDU

Yiğit, Hindistan’daki en yüksek karayolunu motosikleti ile geçen en genç ilk Türk motosikletçi oldu. Yiğit’in en büyük hayali ise motosikleti ile dünya turunu tamamlamak. Yaklaşık 6 yıldır motosiklet kullandığını belirten Ulaş Yiğit, ayrıca doğa sporları ile uğraştığını kaydetti. Askerlik görevini yaparken çok kitap okumaya başladığını ve kendine dair bir şey yapmadığının farkına vardığını dile getiren Yiğit, "Askerde motosikletle yurt dışına çıkmaya karar verdim. Daha cebimde param ile motosikletim yoktu. Askerlik bitince 6-7 ay çalışarak para biriktirdim" dedi. Doğal zenginlikleri ve az bütçe ile çok gezilebilecek yer olmasından dolayı Nepal’i tercih ettiğini ifade eden Yiğit, "69 gün süren yolculuğumda 23 in 500 kilometre yol katettim, İran, Pakistan, Hindistan üzeriden Nepal Katmandu’ya ulaştım. Yine aynı ülkeleri geçerek geriye döndüm" dedi.

"ARKADAŞIMI KAYBETTİKTEN SONRA YOLCULUĞUMUN SEYRİ DEĞİŞTİ"

Yolculuğunun beşinci gününde en yakın arkadaşının ölüm haberini aldığını anlatan Yiğit, "O sırada İran’da bulunuyordum. Onu kaybettikten sonra yolculuğumun seyri de değişti. İlk başta yola gezi olarak çıkmıştım çünkü. Sonradan hayatın ne kadar anlık olduğunu fark edip, içsel bir yolculuk oldu. Hayatını kaybeden Bahadır Çetiner arkadaşım yolculuğa çıkmadan önce bana bir gopro kamera hediye etmişti. ’Bu kamarayı al, gittiğin bütün ülkelerde video ve fotoğraf çek. Sonra dönüşte birlikte bakarız’ demişti. Ama buluşmamız biraz farklı oldu. Cenaze için geri dönecektim ama verdiğim söz vardı. Gerçekleştirmem gerekiyordu. O nedenle yolculuğuma devam ettim" şeklinde konuştu.

İLK YURT DIŞI DENEYİMİ

İlk kez yurt dışına çıktığını kaydeden Ulaş Yiğit, "Daha önce pasaport bile görmemiştim. İngilizcem çok zayıftı, gelişti. Dünyanın farklı ülkelerinde arkadaşlarım oldu. Çok şey öğrendim. Genel olarak yol üzerindeki konuk evlerini tercih ettim. Zaman zaman da çadırda konaklayarak yolculuğuma devam ettim. Yaklaşık 5 bin 500 TL ile yolculuğumu tamamladım" dedi.

Yolculuğa çıkmadan önce ’Hayalden gerçeğe ulaşmak’ isimli bir sayfa oluşturduğunu dile getiren Yiğit, "Geçtiğim bütün ülkelerdeki insanların yaşam şekilleri ve tanıdığım insanlarla ilgili fotoğraf ve yazılar paylaştım. Bir sonraki hedefim Türkmen ülkelerinden geçerek Moğolistan’a ulaşmak. Oradaki Orhun Abideleri’ni görmek istiyorum" dedi.

"YOLCULUĞUM MEZARLIKTA BİTTİ"

İran’dan Türkiye’ye girer girmez Antalya’ya değil arkadaşının mezarının bulunduğu Datça’ya doğru yöneldiğini ifade eden Ulaş Yiğit, "Arkadaşımı görmek istedim. Mezarlıkta bitti yolculuğum. Ona verdiğim sözü de tutmuş oldum. Hindistan’daki dünyanın en yüksek karayolu geçişini Kartungla 5 bin 500 metre noktasından geçen en geç motosikletçi olmayı hedefliyordum. En genç Türk motosikletçi olmayı başardım.Yaşam tarzım ve planlarım değişti. Parça parça da olsa, bir sefer de olsa, bir dünya turunu yapmak istiyorum" ifadelerini kullandı.