Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun ‘1 kilometre bisiklet yolu yapan belediyeye bin bisiklet vereceğiz’ sözünün ardından harekete geçen Bursa Nilüfer Belediyesi, ilçede yaptığı 120 kilometre bisiklet yolu için bakanlıktan 120 bin bisiklet bekliyor. Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gelecek bisikletleri Nilüfer’deki her haneye dağıtacaklarını söyledi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Biz çevreci bir kurumuz. Bu konuda başkanlar sözleşmesine imza attık. 2020 yılında karbondioksidi yüzde 20 azaltmayı hedeflemiş bir kurumuz. O yüzden bisiklet bizim için çok önemli. Yıllardır bisiklet yolu yapıyoruz, halen yapmaya devam ediyoruz. Sayın Bakanın İstanbul’da bir konuşmasında, ‘Her 1 metre bisiklet yolu yapan belediyeye bisiklet vereceğiz’ demesi bizi inanılmaz mutlu etti. Çünkü her geçen gün bu metreler bizde artıyor. Şu anda 120 bin metre bisiklet yoluna sahibiz” dedi.

"120 BİN BİSİKLETİ BAKANLIKTAN HEYECANLA BEKLİYORUZ"

13 Kasım’da Başbakan ve Sağlık Bakanına yazılı olarak 120 bin bisiklet talebini ilettiklerini ifade eden Bozbey, “Elden teslim edilen yazımızda, ‘Şu tarihte bir açıklamanız vardı. Bu konuda biz yıllardır bisiklet yolu yapıyoruz. Çünkü en çevreci aracın bisiklet olduğunu biliyoruz. Biz de bu konuda inanılmaz çaba gösteriyoruz. Karbondioksidi azaltmaya çalışıyoruz. Bunun için bisikletleri bize ne zaman vereceksiniz?’ dedik. Gelecek olan 120 bin bisikletle hemen hemen her eve bir bisiklet düşüyor. Haberi heyecanla bekliyoruz. İnşallah bir aksilik olmaz” şeklinde konuştu.

Nilüfer’de bisiklet yollarını Avrupa standartlarında yaptıklarının da altını çizen Bozbey, “Bisiklet yollarındaki boyayı da Avrupa standartlarına uygun yapıyoruz. Mavi boyalı yolları soranlara bisiklet yolu olduğunu söylüyoruz. Çünkü dünya standardı bu. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz, Nilüfer’in tamamını dolaşabilecek bisiklet yolları yapmak. Nilüfer’i bisiklet yolu ağıyla donatmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETLİ BİSİKLET PROJESİ GÖRÜKLE’DEN BAŞLAYACAK”

Ücretli bisiklet projesini ilk önce Görükle’de başlatacaklarını dile getiren Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şunları kaydetti:

“Ücretli bisiklet projesinin hazırlıkları devam ediyor. Görükle’den üniversiteye birçok öğrenci gidip geliyor. Burada o sistemi kurguladığımız zaman aksaklıkları görüp gidererek, bu projeyi şehir içine kaydırmayı hedefliyoruz. Bu projeyi ihale ile yapacağız. Öğrencilerin talepleri doğrultusunda hareket edeceğiz. Bisiklet sağlıklı ve çevreci bir ulaşım aracıdır. Elektrikli bisiklet de olabilir ancak spor ve sağlık açısından baktığımızda elektrikli olmaması öne çıkıyor. Ama ilk uygulamamızı Görükle’de yapacağız. Bisiklet park yerlerini de bisiklet artışına göre çeşitli yerlerde oluşturuyoruz."

MÜEZZİNOĞLU: 10 KİLOMETRE BİSİKLET YOLU YAPAN BELEDİYEYE 10 BİN BİSİKLET VERECEĞİZ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul’da düzenlenen sağlıklı yürüyüşünde, “Bir metre bisiklet yolu yapan her belediyeye bir tane bisiklet armağan edeceğiz. Yani 1 kilometre, bin metre bisiklet yolu yapmışsa bin tane bisiklet armağan edeceğiz. 10 kilometre yapmışsa 10 bin bisikleti o belediyemize hediye edeceğiz” diye konuşmuştu.