Irak’taki iç savaştan kaçarak Manisa’ya gelen iki Iraklı genç ölüm korkusuyla yaşıyor. Talasemi hastalığı nedeniyle 2 haftada bir kan değişimi yapılması gereken gençler iki aydır tedavilerini yaptıramıyor. Yetkililerden yardım bekleyen mülteci gençler çaresizlik içinde her gün ölüm korkusuyla yaşadıklarını belirtti. Üç ay önce ailelerini Irak’ın başkenti Bağdat’ta bırakarak Türkiye’ye kaçan ve Manisa’da kiraladıkları bir evde kalan 22 yaşındaki Mahdi Hadi ve 25 yaşındaki Hussein Hamid, talasemi hastalığıyla mücadele ediyor. Irak’tayken tedavilerini yaptırabilen gençler yaklaşık iki aydır TC Kimlik numaraları olmadığı için tedavilerini yaptıramıyor. Özel hastane veya üniversite hastanesinde ise her kan değişiminde 400 Dolar istendiğini belirten Iraklı gençler bu maliyeti karşılayabilecek güçleri olmadığını belirterek yardım bekliyor. Hastalık nedeniyle son zamanlarda şikayetlerinin giderek arttığına dikkat çeken 22 yaşındaki Mahdi Hadi baş ağrısı, böbrek ağrısı ve ayaklarındaki ağrı nedeniyle takatleri kalmadığını anlattı.

YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYOR

İki gencin tercümanlığını yapan kendisi de Irak’ın Kerkük şehrinden Manisa’ya gelen Musa Jamal, “Bu iki genç üç ay önce Irak’tan Manisa’ya geldi. İkisinde de talasemi hastalığı var. İki haftada bir kanlarının değişmesi gerekiyor. İki aydır hiçbir tedavi yapılmadı. Hastaneye gittiklerinde bunlardan TC Kimlik numarası istiyorlar. Irak’tan gelenlere devlet TC numarası vermiyor. Bunların durumları iyi değil. Her gün ölüm korkusuyla yaşıyorlar. Bu iki genç yetkililerden yardım bekliyor” dedi.

SURİYELİLERE VAR IRAKLILARA YOK

Irak’tan Türkiye’ye 1 Mayıs’tan sonra gelenlere herhangi bir yardım yapılmadığını kaydeden Jamal, “Bu tarihten sonra gelenler için yardım yok, kimlik yok, TC numarası yok. Hastanede yardımcı olmuyorlar. Sosyal yardımlaşmadan yararlanamazlar.Suriyelilere yardım var, Somali’den gelenlere yardım var ama Irak’tan gelenlere yok. Suriyeliler şuan Irak’tan gelenlerden daha iyi durumda. Irak’tan gelenlere niçin böyle yapılıyor bilmiyorum” diye konuştu.