Manisa’da, yüzde 85 ve yüzde 44 özür raporu bulunan iki kardeşten biri sigortalı işe başlayınca diğer kardeşin de engelli maaşı ve sağlıktan yararlanma hakları iptal edildi. İki kardeşin bakımını üstlenen ağabey Cüneyt Deşat, çalmadık kapı bırakmadıklarını belirterek yetkililerin duruma bir çözüm bulmasını istedi.

Manisa’da yüzde 85 ve yüzde 44 özürlü rapora sahip iki kardeşten yüzde 44’lük özür raporu bulunan Adem Deşat’ın rapor derecesinin yüzde 18’e düşmesiyle, yüzde 85’lik özürlü rapora sahip kardeşi Reçep Deşat’ın engelli maaşı ve sağlıktan yararlanma hakkının kesilmesine neden oldu. Kardeşlerin bakımını üstlenen büyük ağabey Cüneyt Deşat, yüzde 85 özür raporu bulunan ve tekerlekli sandalyeye mahkum yaşayan Recep Deşat’a ilaç almak için eczaneye gittiğinde kardeşinin sağlıktan yararlanma hakkının iptal edildiğini öğrendi.

Üç ay önce kardeşinin kesilen engelli aylığını sorun etmeyen, fakat sağlıktan yararlanma hakkının kesilmesinin ardından duruma tepki gösteren Cüneyt Deşat, yetkilere çağrıda bulunarak, mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesini istedi.

Manisa’nın Yunusemre İlçesi Yeni Mahalle’deki evlerinde ikamet eden Deşat ailesi zor günler geçiriyor. İki engelli kardeşe sahip olan Cüneyt Deşat, bütün gün baktığı engelli kardeşinin engelli aylığının ardından sağlıktan yararlanma hakkının da kesilmesine tepki gösterdi.

Cüneyt Deşat, yüzde 85 özür raporu bulunan kardeşi Recep’in 26 yaşında olduğunu belirterek "Doktora ilaç yazdırmaya gittim ve bana ilacı yazdılar. Aylığını zaten üç ay önce kesmişlerdi onu önemsememiştik, nasılsa sağlıktan yararlanıyor diye. Sonra ilaç almaya gittim eczaneye bana sağlık hakkından yararlanamayacağımı ve bu hakkın kesildiğini söylediler. Böyle bir hastayı niçin gözetmiyorsunuz. Artı özürlü kartı da var. Üç ay önce kestiklerinde maaşını biz önemsemedik. Hani dedik bakım kaldı. Şimdi bu sefer bakımı da kestiler. Doktorun yazdığı reçete sağlıkta gözükmüyor bile."

Sağlıktan yararlanamadıklarını anlatan Deşat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu devlet nereye gidiyor. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyor. Ne yapmaya çalışıyorlar. Recep’in haklarının iptal edilmesine de diğer kardeşim Adem’i gerekçe gösteriyorlar. Recep’in yüzde 85 özürlü raporu var. Diğer engelli kardeşimin yüzde 44 olan raporunu da yüzde 18’e indirdiler. İşveren soruyor bu sefer neden seni askere almadılar. Bu da özürlü bunu gerekçe gösteriyorlar neymiş para ödeyecekmişim. 46 TL bu özürlü çocuğa istiyorlar. Nasıl olacak bu iş. Her ay ben abisi olarak ödüyorum. Özürlü bir insan nasıl ödeyecek.”

“İNSANIN HALİNDEN İNSAN ANLAR”

Yetkililere çağrıda bulunan Cüneyt Deşat, “Madem özürlünün her yerde hakkı var. Niye burada hakkı yok. Devlet yetkililerine sesleniyorum. Köpeklere duyarlı oluyorlar. İnsanlara neden duyarlı olmuyorlar. Köpek kadar değeri yok mu insanların? Kangal köpeklerini sürükleye sürükleye götürmüşler vali duyarlı olmuş. Bizim insan olarak o köpek kadar değerimiz yok mu?" diye konuştu. Özürlülerle yeterince ilgilenilmediğini anlatan Deşat, "Bu özürlüden ne istediniz? Buradan devlet yetkilerine sesleniyorum. Yakın zamanda bu söz konusu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. İnsanın halinden insan anlar. Hayvanın halinden hayvan anlar. Buradan mümkünse duyarlı yetkililere sesleniyorum” şeklinde konuştu.

EVDE BAKIM ÜCRETİNİ VERMEYE DEVAM EDİYORUZ

Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, kurum olarak kardeşler için evde bakım ücreti ödemeye devam ettiklerini belirterek "Kesilen maaşları, kanunun 2022’nci maddesi gereğince verilen özürlü aylıklarıdır. Engelli kardeşlerden biri işe girince hane geliri de yükseldiği için bu maaş kesilmiş. Üç ayda bir alınan bu maaş kesilince otomatikman sağlıktan yararlanma hakları da kesilmiş. Ailenin sağlıktan yararlanmak için Yeşil Kartla ilgili bildirimde bulunması gerekiyor” dedi.