Afyonkarahisar İl Müftüsü Burhan İşliyen “sosyal medya” hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda mahremiyet kısasının dikkate alınması gerektiğini kaydederek, “İnsanın özeli kendi çekmecesinde, kendi albümünde, kendine mahsus CD ve USB belleğinde kalmalı, onu başkasının görebileceği alanlarda paylaşmaması gerekir” dedi.

Sosyal medya hakkında açıklamalarda bulunan Müftü İşliyen, paylaşımların genel ahlak ve dini yasakların gözetilerek yapılmasının insanların hem bu dünya hem de ahiret hayatları için önemli olduğu vurgusunu yaptı. Sosyal iletişim araçlarının, sosyal medyanın doğru haberlerin ve faydalı bilgilerin paylaşılması noktasında en güzel araçlardan birisi olduğunu ifade eden Müftü İşliyen, “Ancak gerek dedikodu, gerekse de İslam anlayışında gıybet ve suizan kabul edilecek, aslı astarı olmayan ya da kaynakları güvenilir olmayan haberlerin paylaşılması uygun değildir. Özel hayat diye nitelendirebileceğimiz insanın mahremi sayılabilecek konularla ilgili haberlerin, fotoğrafların paylaşılması sosyal medyanın bize bakan zararlı diye nitelendirebileceğimiz yönlerinden birisidir. Allah Kur’an-ı Kerim de, ‘birbiriniz hakkında suizan etmeyin, birbirinizin dedikodusunu yapmayın’ buyurduğu Ayet-i Kerime’de, ‘birbiriniz hakkında casusluk yapmayın, gizli sırlarınıza da araştırmayın’ diye buyurur. Fıkıh kitaplarımızda başkasının evini izinsiz gözetleyen röntgencilerin şahitliğinin bile kabul edilmeyeceğine dair ifadeler vardır. Dolayısı ile insanın mahremi sayılabilecek, evinin içi sayılabilecek, özel hayatı ile ilgili bilgileri hem de kendisinin paylaşması hakikaten mahremiyetini kendi eliyle ihlal etme anlamına ve Cenabı Hakkın yasakladığı bir yasağı çiğnemek anlamına gelebilir. Bundan dolayı sosyal medyayı amacına uygun kullanmak mahrem, özel, şahsi bilgileri ve hayatımızı başkaları ile paylaşmamak noktasında bir hassasiyete sahip olmak gerekir.

“GÜNAHA GİRMEYİN, GÜNAHIN ŞİDDETİNİ ARTTIRMAYIN”

İnsanların özel sayılacak, özel kalması gereken konuların paylaşımının yapılmasının hoş karşılanmayacak bir durum olduğuna dikkat çeken Müftü İşliyen açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bir Müslüman kadın ya da erkeğin Allah’ın avret saydığı yani ’Gösterilmemesi gerekir’ diye ifade ettiği yerlerini başkasına göstermemesi gerekir. Durum böyleyken sosyal medya da göstermemesi gereken vücudunu bir insanın sergilemesi en azından tesettür yasağını ihlal etmek anlamına gelir ve günahı çoğaltmaktır, yani günahın şiddetini arttırmaktır bu. İnsanın özeli kendi çekmecesinde, kendi üzerinde, kendi albümünde, kendinse mahsus CD ve USB belleğinde kalmalı onu başkasının görebileceği alanlarda paylaşmaması gerekir. Diğer bir taraftan karı, koca arasında olabilecek şeylerin fotoğraflarla ya da yazı ile paylaşılması duyurulması da haramdır.”