Suriyeli sığınmacılar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından yurt içerisinde kurulan konteyner ve çadır kentlerin yanında Suriye içlerinde Türk sivil toplum örgütleri tarafından kurulan konteyner ve çadır kentlerde hayata tutunuyor.

İç kargaşanın 4’üncü yılına girmesine karşın barış ve huzurun gelmediği Suriye’de insanlık dramı yaşanıyor. Türkiye’deki kamplar ile kent merkezlerinde mülteci sayısı 2 milyona yaklaşırken, Suriye içlerinde de İHH İnsani Yardım Vakfı önderliğindeki sivil toplum örgütleri, sınıra yakın bölgelerde konteyner ve çadır kent kurdu. Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı karşısında bulunan Suriye’deki Babüsselam prefabrike kampında ve Şemmarin Şuheda konteyner kentleri ile çadır kentlerde 50 bine yakın Suriyeli barındırılıyor. Kamplarda kalan Suriyelilerin tüm ihtiyaçları İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından karşılanıyor. Türkiye içerisinde bulunan kamplarda kalan Suriyelilerin tüm ihtiyaçları ise, eğitim, sağlık ve barınma başta olmak üzere AFAD tarafından karşılanıyor.

SURİYELİLER ESAD VE IŞİD SALDIRISINDAN KORKUYOR

Kilis’in karşısında bulunan Azez ilçesi ve yakınlarına kurulan kamplarda kalan Suriyeliler, Esad yönetiminin hava saldırısı düzenlemesinden korkuyor. IŞİD’in saldırısından da çekinen Suriyeliler, dünya kamuoyundan kendilerine yardım edilmesini istiyor. Kötü şartlarda yaşayan Suriyeliler, kendilerine Türkiye Cumhuriyeti ile İHH İnsani Yardım Vakfı ve bazı Türk sivil toplum örgütlerinin yardım ettiğini ifade ettiler. Kışın gelmesiyle birlikte, ısınma problemleri olan Suriyeliler, iç savaşın bir an önce bitmesini istiyor.

ESAD, KAYBETTİĞİ HALEP’İN BAZI SEMTLERİNİ KUŞATTI

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, tüm dünyanın gözünün Kobani’ye çevrilmesi üzerine daha önce kaybettiği Halep’in bazı semtleri ile mahallelerini yeniden almak için bölgeye yığınak yapmaya başlaması, Suriyelilerde tedirginliğe neden oldu. IŞİD’in ve uzantılarının Kobani’de gerilemesi nedeniyle Halep yakınlarında bulunan militanlarının Suriye içerisindeki çadır ve konteyner kentlere saldırı düzenlemesinden de endişe eden Suriyeliler, tampon bölge ile uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istiyor.