Kapadokya’nın açılış kapısı olan Aksaray’da bulunan Hıristiyanlığın gelişimi sırasında tüf kayalardan külünkle oyularak oluşturulmuş onlarca yeraltı şehri her geçen gün daha fazla turist çekiyor.

Aksaray’ın merkeze bağlı Saratlı kasabasında bulunan 7 katlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, bugün turistlerin ilgi odağı oluyor. Yedi katının sadece 4 katı turizme açık olan yeraltı şehri ilk dönemlerde 17 bin turist ağırlarken, 2013 yılında 163 bin yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Her türlü ihtiyacın giderilebileceği şekilde yapılan doğal yeraltı şehrinde, küçük mağaralar, sığınaklar ve gizli geçitler bulunuyor.

2013 YILINDA 163 BİN TURİST ZİYARET ETTİ

Saratlı Belediye Başkanı Nedim Uğuz, yeraltı şehrinin 2002 yılından bu yana turizme açık olduğunu belirterek, “Burası 7 katlı olup 4 katı turizme açık. 2013 yılında yerli ve yabancı olmak üzere 163 bin turist ağırladık. Burayı ziyarete gelen turistlerin çoğu yabancılardan oluşuyor. Biz yerli turistlerimizi de buraya getirmek için mücadele ediyoruz. İlk dönemlerde 17 bin turist burayı ziyaret ederken, şimdi ise 163 bin turisti ağırladık. Bizim hedefimiz 300-500 bin ama kapasite kaldırmıyor” dedi.

HIRİSTİYANLIĞIN GELİŞİM DÖNEMİNDE OLUŞTURULMUŞ

Aksaray Müze Müdürvekili Fariz Demir de, yeraltı şehrinin özellikle Hıristiyanlığın gelişimi sırasında tüf kayalar oyularak oluşturulduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yeraltı şehri deyince Kapadokya’nın genel yapısı içinde değerlendirmek lazım. Yeraltı şehirleri, insanların sığınma mekanları. Bu sığınma mekanları özellikle Hıristiyanlığın gelişimi sırasında saklanmak amaçlı kullanılmış. Burada tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alan ve mekan oluşturmuşlar. Tüf kayaların oyulması ile meydana getirilmiş. Yeraltı şehrimizde özellikle külünk dediğimiz aletle bu kayalar kazılmış. Kayaları kazarak mekanlar yapmışlar. Doğal yapı içerisinde Kapadokya’da binlerce yeraltı şehri ve kaya sığınağı var. Ama bunların işleyebilmesi için turizm destinasyonu içerisinde iyi tanıtılması ve turizm destinasyon yoluna çok yakın olması lazım. Saratlı, Nevşehir Aksaray karayoluna 2 kilometredir. 1 milyon turistin geçtiği bir alanda bulunmakta. Yeraltı şehrimiz bu nedenle gelişerek son yıllarda 170-200 bin turist sayısına yaklaştı.”

İKİNCİ YERALTI ŞEHRİ AÇILACAK

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan da, Saratlı kasabasında bulunan yeraltı şehri ile artık turistleri ağırlamakta güçlük çektiklerini belirterek, ikinci bir yeraltı şehrinin açılacağını söyledi.

Kırkgöz Yeraltı Şehri’ne gelen turistleri ağırlamakta güçlük çektiklerini anlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sirkülasyon sağlamakta bazen zorlanıyoruz. Bu sebeple Saratlı yeraltı şehrimizin hemen kuzey noktasında bulunan ikinci yeraltı şehrinin temizlik çalışmalarını müze müdürlüğümüz ve Saratlı Belediyesi ile yürüttük. Kültür ve Turizm Bakanlığı nezaretinde ikinci yeraltı şehrimizdeki çalışmaları 2014 yılı biterken bitirdik. Nasip olursa inşallah 2015 baharından itibaren ikinci yeraltı şehrimizi ziyarete açacağız. Aksaray, tıpkı ticaret, sanayi ve tarımda nasıl gelişiyorsa, kültür ve turizm alanında da potansiyelini harekete geçirerek ciddi bir mesafe kaydediyor. Biz bu çalışmaları daha da artırarak Aksaray’ın tanıtım çalışmaları ile birleştirip Aksaray’ı kültür ve turizm alanında hak ettiği yere getireceğiz.”