Türkiye’de hayata geçirildiği günden bugüne geçen süre zarfında büyük rağbet gören ve yolcu sayısı her geçen gün artan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile seyahati en çok kadınların tercih etmesi dikkat çekiyor.

2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları bünyesinde faaliyete geçen Yüksek Hızlı Tren (YHT) o günden bugüne hem konfor hem de ekonomik anlamda ulaşımda vazgeçilmezler arasına girdi. İlk olarak dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makinistliğinde 13 Mart 2009 günü saat 09.40’ta Ankara’dan Eskişehir’e hareket eden YHT, Ankara-Eskişehir ve Eskişehir-Ankara seferlerinin ardından sırasıyla Ankara-Konya ve Konya-Ankara, Eskişehir-Konya ve Konya-Eskişehir son olarak da büyük proje olan Ankara ile İstanbul’u birbirine bağladı. Saatte ortalama 250 kilometreye kadar çıkan hızla yolcu taşımacılığına devam eden YHT’nin yolcu profili ise dikkat çekiyor. AK Parti Hükümeti’nin en önemli projelerinin başında gelen ve 7’den 77’ye herkese kusursuz hizmet veren Yüksek Hızlı Tren’in yolcu profiliyle alakalı yapılan anketlerde, bu konforu daha çok kadınların tercih ettiği gözler önüne seriliyor. Yapılan anketlere göre; YHT ile seyahat eden yolcuların yüzde 60’ını kadınlar oluştururken, yüzde 40’ını ise erkekler oluşturuyor.

YHT’Yİ EN ÇOK GENÇLER VE ORTA YAŞLILAR TERCİH EDİYOR

Öte yandan YHT ile seyahat eden yolcuların yaş profili de bir hayli dikkat çekici. Son yapılan anketlerde YHT’yi tercih eden yolcuların yaş aralıklarına bakıldığında genç ve orta yaşlıların bu konfordan en fazla yaralandığı görülüyor. Anketlere göre; YHT ile seyahat eden yolcuların yüzde 76’sının 18-44 yaş aralığında olduğu, bu durumda da 44 yaş ve üstü vatandaşların çoğunun ya YHT konforuyla tanışmadığı, ya da karayolu alışkanlıklarından vazgeçemedikleri ortaya çıkıyor.

KADINLARIN EN ÖNEMLİ NEDENİ: "VAKİT VE KONFOR"

Eskişehir Tren Garı’nda YHT’yi neden tercih ettiklerini anlatan 7’den 77’ye birçok kadın, Yüksek Hızlı Tren’in süratinden ötürü vakit kazanma anlamında çok önemli olduğuna dikkat çekerek, tercihlerinin bir başka nedenin de konfor ve güvenlik olduğunu söyledi.