Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), demiryollarının özelleştirilme uygulamalarına karşı tren raylarında yürümeye devam ediyor.

17 Kasım’da başlayan yürüyüşler Mersin’de devam etti. BTS Gaziantep yürüyüş kolu, tren raylarından yürüyerek Mersin’e geldi. Mersin İstasyonu’nda yürüyenleri BTS Mersin Şubesi ile KESK Mersin Şubesi üyeleri karşıladı. İstasyonda sloganlar atan grup, tepkilerini dile getirdiler. Burada konuşan BTS Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri İshak Kocabıyık, büyük yürüyüşü 24 Kasım’da Ankara’da yapacaklarını söyledi. 1995 yılından beri demiryollarının yapılanması adı altına atılan adımlarla bugün gelinen noktada demiryollarının 158 yıllık kurumsal işleyişinin bir kenara atıldığını iddia eden Kocabıyık, "TCDD yönetimi tarafından liyakat, kariyer, hizmet, başarı ve benzeri gibi ölçüler bir kenara bırakılarak taraflı davranılmakta, özellikle siyasi kadrolaşmayla birlikte, bilgi, birikim ve deneyim isteyen kadrolara siyasi yandaşlık üzerinden ehil olmayan atamalar yapılmaktadır. Personelin emekliliğe sevk edilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler ile yakın zamanda yüzlerce personel emekli olurken, 1995’li yıllardan bugüne kadar çalışan sayısı yüzde 35 oranında azaltılmıştır. Çalışan sayısındaki bu azalma sonucunda demiryolu hizmetlerinin üretilmesinde taşeronlaşma hızla yaygınlaşmış, esnek ve kuralsız bir çalışma hayatı önümüze konmuştur" dedi.

Demiryollarında son dönemlerde büyük ölümlü kazaların yaşandığını ifade eden Kocabıyık, "TCDD’nin tasfiyesini ve çalışanların kazanılmış hakları yok etmeye amaçlayan Demiryolu Kanunu’nun yasalaşma sonrası TCDD yöneticileri ile yaptığımız görüşme ve toplantılarda, personelin geleceğine dair kaygılarımızı belirtip çalışanların isteği dışında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı ile ilgili sorularımıza bu konuda çalışma yapılmadığı ve kimseye bir şey olmayacağı ifade edilirken, TCDD yönetiminin bu söylemlerinin aksine aldığı kararlarda kimi işyerleri kapatılmış, kimileri birleştirilmiş, personelin bir kısmı kendi istekleri dışında tayin edilmiştir. Optimizasyon adı altında 519 personelin yeri kendi istekleri dışında değiştirilirken, kimi işyerleri birleştirilmiş ve kapatılmıştır. Biz de ’Demiryollarının özelleştirilme uygulamalarına karşı yürüyoruz’ adı altında bu yürüyüş kararını aldık" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Gaziantep yürüyüş kolu yürüyüşüne devam ederken, diğer üyeler ise olaysız bir şekilde dağıldı.