Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne ait Z9 EC helikopteri taşıyan PNS ALAMGIR (FFG 260) gemisi, Antalya Limanı’nı ziyaret etti.

Çok işlevli bir fırkateyn olan ve Z9EC helikopteri taşıdığı bildirilen Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne ait PNS ALAMGIR (FFG 260) gemi komutanı Kaptan Faisal Amin basın mensuplarını gemide ağırladı. Kaptan Amin, kendisinin ve çalışma arkadaşlarının Antalya’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirtirken, gemiyle ilgili bilgi verdi.

Geminin PNS ALAMGIR, ALAMGIR olarak adlandırılan gemilerin üçüncüsü olduğunu ifade eden Kaptan Amin, “Mavi Balina Tatbikatı, Ortak Deniz Güvenliği ve birlikte çalışılabilirliğin teşvik edilmesi konusunda hızla önemli bir bölgesel forum haline geliyor. Önemli ülkelerin deniz kuvvetlerinin ve üst düzey heyetlerin Mavi Balina’ya katılması, bu tatbikatın Doğu ve Batı ülkelerinin günümüzün en önemli denizcilik sorunlarından biri olan Ortak Deniz Güvenliği için paylaşımda bulunmak, görüşmek ve çözümler üretmek için ortak bir foruma dönüştüğünü göstermektedir” dedi.

İKİLİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEK

PNS ALAMGIR’ın bu tatbikata katılmasının, mevcut olan ikili ilişkileri daha da güçlendireceğini kaydeden Kaptan Amin şunları söyledi:

”Üst düzey savunma heyetlerinin karşılıklı ziyaretleri, mübadele eğitim programları ve deniz birliklerinin ziyaretleri, Türkiye-Pakistan savunma ilişkilerinin düzenli özelliğidir. Savunma bağlarını daha da güçlendirmek amacıyla, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Şubat 2015’de organize etmeyi planladığı 5. Çokuluslu AMAN-15 Tatbikatı’na Türk Deniz Kuvvetlerini de kapsayan 30 deniz kuvvetlerinin katılımını beklemektedir.”

BARIŞ VE İSTİKRARIN SAĞLANMASINDA AKTİF ROL

Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin Umman Denizi dahil, Aden Körfezi’nden Umman Körfezi’ne kadar barış ve istikrarın sağlanmasında aktif rol aldığını da anlatan Amin, “Pakistan Deniz Kuvvetleri, barışla ilgili tüm çalışmalara aktif olarak katılmaktadır. Pakistan Deniz Kuvvetleri, 2003 yılında, Koalisyon Deniz Harekat Planı’na (Coalition Maritime Campaign Plan-CMCP) katılmış ve şimdiye kadar Koalisyon Görev Kuvveti-150’ye beş kez kumanda etmiştir. Pakistan Deniz Kuvvetlerinin proaktif duruşu ve harekatları sayesinde, harekat bölgesinde teröre bağlı tek bir olay gerçekleşmemiştir” şeklinde konuştu.