Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şehir içi seyahatte 65 yaş üstü uygulamasına ilişkin, "En azından bunlar seyahat ettikleri zaman onlara biraz daha ucuz tarife sağlanabilir. Özel günlerde de benzer uygulamalar yapılıyor. Bu, artık esnafı, seferlerdeki kazançlıyı sadece maliyetine getirip götürse bile bu sıkıntı önlenebilecek bir ölçekte olacak" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ulaşımda 65 yaş üstü uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamada, "65 yaşın üstündeki insanlar bizim baş tacımız ama özel halk otobüslerinin bu konuda gerçekten mağduriyetleri var. Çünkü insanlar bunu kullanırken belirli saatler içerisinde olduğu zaman en azından normal müşterileri taşırken bir avantajdı. Şimdi, günün bütün saatlerinde bunların bedava saatleri gerçekten esnafı zorluyor. Çünkü hem petrol fiyatlarının pahalılığı hem arabaların lastikleri, bakımları vesaireleri önemli bir girdi oluyor. Bir de bunlar bedava taşındığı zaman gerçekten insanlar ihtiyaçlarının dışında da seyahat etme alışkanlıkları ediniyorlar. Aslında bu tür, öğrencilerle, emniyet mensuplarıyla ilgili birçok kurumları da bunların içine koyduğumuz zaman bunlar zarar ediyor. Gerçi, bu hizmeti yapmaktan onlar mutlu oluyor ama bunun için ayrı bir fonun oluşturulması lazım. Bu fondan bunların desteklenmesi lazım. Bu fondan maliyetlerinin taşıdıkları yolcu adedine göre onlara bir avantaj sağlanması lazım. Yoksa bu hizmeti yaptığı zaman eğer zarar ediyorsa bunu da anlatacağı makamlara anlatabilecek şekilde izah edilemiyorsa bir eksiklik var" dedi.

Bütün meslek odalarıyla birlikte bir değerlendirmeyi yaptıklarına dikkati çeken Palandöken, "Yapılan seyahat sayısının astronomik olduğunu, insanların tam hareketli para kazanacakları yani trafikte yolcu taşımacılığının en hızlı olduğu saatlerde bu tür seyahatlerin yapılmasının çok önemli bir sıkıntı teşkil ettiğini biliyoruz. İlgililere bu konuyu bildirdik. Bir orta yolun bulunmasını arzu ediyoruz, çünkü Türkiye genelinde yaygınlaşan birçok belediyeler bu hizmetin verilmesiyle ilgili yaptıkları mukavelede onların bu hatları kullanımındaki müsaadelerinde bunu ön şart koyuyorlar. Şoför esnafı ile birlikte mal sahipleri farkedemiyorlar bu yapılan mukaveledeki ne kadar yolcu taşınabileceğini. Maliyetlerin artması bunların önemli sıkıntıları" açıklamasında bulundu.

"ORTA YOL BULUNMASI LAZIM"

Palandöken, açıklamasında şunları kaydetti:

"En azından bunlar (65 yaş üstü) seyahat ettikleri zaman onlara biraz daha ucuz tarife sağlanabilir. Özel günlerde de benzer uygulamalar yapılıyor. Bu, artık esnafı, seferlerdeki kazançlıyı sadece maliyetine getirip götürse bile bu sıkıntı önlenebilecek bir ölçekte olacak. Bunlara ucuz petrol sağlanabilir, yakıtla destek olunabilir. Zarar ettiğimiz zaman gerçekten sıkıntı duyuyor esnaf. Bu orta yolun bulunmasının en önemli nedeni de bir tarafın mağdur edilmesinin önemli bir külfet olduğunu söylemek lazım. Yoksa bu hizmeti biz yaparken memnuniyetle yapıyoruz ama maalesef bu maliyetin esnafı çok acıttığını da itiraf ediyoruz."