KONYA (AA) - Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Çumra Entegre Tesisi'ndeki termik santral ve Kangal Termik Santrali'nden sonra süreçte bir aksilik olmaz da Soma Termik B Santrali de bünyemize katılırsa Konya Şeker olarak ülkemizdeki toplam elektrik üretiminin yüzde 3,5'ini tek başımıza karşılayacak seviyeye ulaşacağız" dedi. 

Konuk, Panagro Et ve Süt Entegre Gıda Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Konya Şeker'in 1,5 yıl önce aldığı Kangal Termik Santrali ve geçen hafta en yüksek teklifi verdiği Soma B Termik Santrali ihalesini hatırlatarak, "Bir çiftçi kuruluşunun enerji sektöründe ne işi var?" sorularıyla karşılaştığını söyledi. 

Enerji özelleştirmelerine ilgilerinin Soma ile başlamadığını belirten Konuk, "Kangal Termik Santrali'ni almamız da tesadüf sonucu değildir. Konya Şeker olarak biz Kangal Termik Santrali özelleştirmesinden önce Seyitömer Termik Santrali özelleştirmesine de girdik. Yatağan Termik Santraline de, Tunçbilek Termik Santraline de talip olduk" diye konuştu.

Kangal Termik Santralini 985 milyon dolarlık teklifle aldıklarını anımsatan Konuk, şunları kaydetti:

"Şeker üretiminde ne kadar tecrübeye sahipsek elektrik üretiminde de o kadar tecrübeye sahibiz. Konya Şeker, 61 yıldır şeker üretiyor. Ancak 61 yıldır elektrik de üretiyor. Yani şeker işinden sonra en iyi bildiğimiz işlerden biri elektrik üretimi. Konya Şeker, şeker sektöründeki uzmanlığı ve tecrübesi kadar, uzmanlık ve tecrübeye termik santral işletmeciliğinde de sahiptir. Çumra Entegre Tesisi'ndeki termik santral ve Kangal Termik Santrali'nden sonra süreçte bir aksilik olmaz da Soma Termik B Santrali de bünyemize katılırsa Konya Şeker olarak ülkemizdeki toplam elektrik üretiminin yüzde 3,5'ini tek başımıza karşılayacak seviyeye ulaşacağız."

Konuk, Türkiye'nin, 2023'te dünyanın en büyük 5 tarım ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini vurguladı.

- "Karapınar Konya'nın olsun"

Diğer yatırımların yanı sıra hedeflerinde Karapınar'ın da olduğuna dikkati çeken Konuk, şöyle devam etti:

"Karapınar 5 bin megavat gücünde bir santrali kompanze edecek ham maddeye sahip. Orada, 1.8 milyar ton kömür var. 10 milyar dolarlık yatırımı kaldırabilir. Ancak Karapınar sadece Konya Şeker'in olmasını istemiyorum. Karapınar, bu bölgede yaşayanların, esnafın, öğretmenin, hekimin olmalı. Şöyle anlatayım. Yüz bin lira değerinde bir eviniz var. Bunun size bir yılda kira geliri 10 bin lira. Eğer Karapınar'a yatırırsanız her yıl 60 bin lira geliriniz olur."

Recep Konuk, Konya Şeker'in kent merkezindeki mevcut fabrika arazisinin yeşil alan olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğiyle ilgili bir soruya, "Fabrika oradan kalkmalı. Ama kısa vadede olmaz. Havayı kirletemediği sürece sorun yok. Orada 150 bin metrekare alanı Tarım Üniversitesine ayırdık. Fazla yüksek binalar olmayacak. Yeşil alan bol olacak. Bizden önce başka fabrikaların şehir dışına çıkarılması gerekir, isim vermiyorum. Un fabrikaları da aynı şekilde. Şu an Konya Şeker yerinde kalmalı" şeklinde yanıt verdi.