TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu, 6 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’ndeki kazanın, asansör tadilatının tamamlanmadan ve tadilatın bitirilmesinin ardından gerçekleştirilmesi gereken kontrollerin yapılmadan kullanıma açılmasının ana sebep olduğunu açıkladı.

MMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu, 12 Kasım 2014 tarihinde Adana Dr. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesi’nde meydana gelen, 6 hasta ve hasta yakınının yaralanmasıyla sonuçlanan asansör kazası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Asansör kazasında yaralanan vatandaşların en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmaları istenen MMO açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde meydana gelen asansör kazası ile ilgili TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi teknik görevlilerimizin ilk tespitlerine göre; söz konusu asansörün tadilat geçirdiği ve bundan dolayı bir süredir kullanılmadığı, ancak hastane yönetimi tarafından kullanıma açıldığını, 13 kişilik asansöre kapasitesinin üzerinde insan binmesiyle aşırı yük meydana geldiği, asansörde aşırı yük sensörünün çalışmadığı, karşı ağırlık yarı yük dengesinin sağlanmadığı, asansörde uygun yüke göre paraşüt fren sistemi seçilmediği gözlenmiştir. Söz konusu asansörde, 17 Temmuz 2013 tarihinde, hastane yönetiminin talebi üzerine, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi teknik görevlileri bu asansörde kontrollerini gerçekleştirmiş ve asansörün can ve mal güvenliği yönünden tehlikeli olduğunu belirtir bilirkişi raporu hazırlamışlardır. Bu rapor Dr. Aşkım Tüfekçi Hastanesi yetkililerine ulaştırılmıştır. Ancak hastane yönetimi uzunca bir süre asansörlerin gerekli tadilatlarını yaptırmamıştır. 20 Mayıs 2014 tarihinde asansörlerin eksikliklerinin giderilmediği, Asansör Kontrol Merkezi teknik görevlileri tarafından gözlemlenmiş ve tekraren bir raporla hastane yönetimine 21 Mayıs 2014 tarihinde yazılı olarak iletilmiştir. Hastane yönetimi asansörlerin tadilatlarına başlamış ancak tadilat yaparken gerekli önlemler alınmamıştır."

ASANSÖR TADİLATI TAMAMLANMAMIŞ

Asansör tadilatı tamamlanmamışken ve tadilatın tamamlanması ardından yapılması gereken kontroller yapılmadan asansörün kullanıma açılmasının kazanın meydana gelmesindeki ana sebep olduğu vurgulanan açıklamada, "Asansöre kapasitesinin üzerinde insan binmesiyle aşırı yüklenmeden dolayı ve aşırı yük sensörünün devreye girmemesi sonucu asansör aşağı yönde kaymıştır. Bu kayma sonucu yaklaşık 7 metre serbest düşüşe geçen asansörün paraşüt frenlerinin de devreye girmediği görülmüştür. Asansörün daha yukarıdaki katlardan birinden düşmesi söz konusu olsaydı çok daha ağır sonuçların oluşması kaçınılmaz olurdu" denildi.

Yönetmelikte belirtilen bakım ve kontroller ile asansörlerin güven içinde kullanılacağı ifade edilen açıklamada daha sonra şunlara yer verildi:

"Bütün uyarılarımıza, önlem alınması gerektiği yönünde yaptığımız çağrılarımıza karşın asansörlerdeki kazalar sürmektedir. Belediyeler, valilikler, apartman/bina yöneticileri ve kamu kurumu yöneticileri asansörler konusunda gerekli hassasiyeti ne yazık ki göstermemektedir. Asansörleri kullanan vatandaşlarımız, kırmızı etiketli olan asansörlerin ya da kontrol yapılmamış, etiketsiz asansörlerin bina sorumluları tarafından kullanıma açık halde bırakıldığını gördükleri takdirde asansörün bulunduğu ilçe belediyesine veya sanayi müdürlüklerine bu konuda şikayetçi olmalı, asansörlerin bakım ve periyodik kontrollerinin yapılmasını sağlamalıdırlar. Asansör kazaları bir kader değildir. Hem vatandaşlarımızın, hem hukuken ve vicdanen sorumlu olacak olan bina sorumlularının ve yetkililerin gerekli önlemleri alması halinde bu sorun çözülecektir. MMO Adana Şubesi, tüm vatandaşlarımıza sadece asansörlerin yıllık kontrolünün yapılması aşamasında değil aynı zamanda bu hassas konuda her türlü teknik, mesleki desteği vermeye hazırdır."