NEVŞEHİR (AA) - Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'deki depolarda piyasaya sürülmeye hazır 20 bin ton ürün bulunduğu bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz,  gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de kayadan oyma depolara sahip tek ilin Nevşehir olduğunu söyledi.

Bölgede 1 milyon 150 bin ton kapasiteye sahip bin 200 deponun bulunduğunu kaydeden Yılmaz, patateslerin bu mekanlarda uzun süre saklanabildiğini ifade etti. 

Kentteki depolarda halen patates bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Şu anda kriz olabilecek patates sıkıntımız yoktur bunu çok net söylüyorum. Nevşehir’deki depolarda 20 bin ton civarında patatesimiz mevcut. Bu patatesler piyasaya her zaman sürülebilecek durumda. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üst düzey yöneticileri geçen ay ilimize gelerek bir çalışma yaptı. Bakanlığımıza günü birlik raporları sunuyoruz ve onlar da patatesin nabzını sürekli tutabiliyor” diye konuştu.

- Adana patatesi yolda

Adana’da patates hasadının da başladığını vurgulayan Yılmaz, “Hasadın ilk başlayacağı iller arasında Adana bulunmakta ve biz orayla sürekli görüşme halindeyiz. Aldığımız bilgilere göre bugünlerde kamyonların çıkış yaptığını söyleyebiliriz. Taze patatesimiz çıktı ve sevkıyatları başladı. Bunun da önemi Nevşehir'deki depoda uzun süre bekleyen patatesin yerine tazesini vatandaşlarımız tüketebilecek” ifadelerini kullandı.

Nevşehir’in patates piyasasına yön veren önemli bir merkez olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Nevşehir'de patates siğili hastalığı nedeniyle her geçen sene ekim alanlarında azalma yaşanmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Müdürlüğümüz de bu konuda gereken takipleri yapmakla birlikte bölgede şu anda 50 bin dekarlık ekim alanımız mevcut. Tohumluk ekim alanında Nevşehir'de halen yasak uygulanmakta olup tamamen yemeklik patates üretiliyor. Patates üretimimiz geçen yıllara göre düştü. Ancak Türkiye'nin farklı yerlerinde üretilen patatesin tamamına yakını ilimizdeki doğal depolarda muhafaza ediliyor. Bu bakımdan Nevşehir patates fiyatını ve piyasasını etkileyen önemli bir şehir."

Yılmaz, depoların doğal ortamda nemini kendisinin sağladığını ve patatesin 7 aya kadar bekletilebildiğini sözlerine ekledi.