KONYA (AA) - Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, üyelerinin hemfikir olduğu en önemli konuların başında Perakende Yasası'nın olmayışının geldiğini belirterek, "Federasyon Başkanı olarak altını çizmek istediğim şey, bu bir 'pazar günleri AVM'ler kapatılsın' yasası değildir" dedi.

Altunbilek, Konya'daki bir otelde başlayan Perakende Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, perakendeciliğin Türkiye'nin üçüncü büyük sektörü olduğunu ifade etti.

Federasyon üyesi firmaların gelişerek büyümesi için düzenledikleri organizasyonlarla üretici ve tedarikçi firmaları bir araya getirdiklerini vurgulayan Altunbilek, daha önce çeşitli çalıştaylar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu çalıştaylarda perakende sektöründeki firmaların zayıf ve güçlü yönlerini ele alarak çözüm önerileri getirdiklerini anlatan Altunbilek, gelecek yıl 15-16 Nisan'da 'Yerel Zincirler Buluşuyor' organizasyonu düzenleyeceklerine işaret ederek, tüm firmaları davet etti.

Perakende Yasası tartışmalarına da değinen Altunbilek, şöyle konuştu:

"Üyelerimizin hemfikir olduğu en önemli konuların başında Perakende Yasası'nın olmayışı geliyor. Perakende Yasası son günlerde farklı konularla gündeme geliyor. AVM'ler kapatılacak mı? Tüketici bundan nasıl etkilenecek? Bu durumdan ekonomi nasıl etkilenecek gibi gündemler var. Federasyon Başkanı olarak altını çizmek istediğim şey, bu bir 'pazar günleri AVM'ler kapatılsın' yasası değildir. Perakende Yasası birçok konuda farklı açılardan ele alınan geniş kapsamlı bir tasarıdır. Kontrolsüz ve kuralsız büyümeler küçük esnafımızı, üreticimizi, yerel perakendecilerimizi ağır baskılar altına almaktadır. Asıl gündeme düşmesi gereken konuların başında bu gelmelidir. Federasyon olarak, hükümetimize görüşlerimizi gerekçelerimizle söyledik, söylemeye de devam ediyoruz."

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de kentin Türkiye'de yükselen yeni yatırım illerinden biri olduğunu ifade etti. Türkiye ortalamasının altında bir işsizlik oranına sahip olduklarına değinen Öztürk, Konya'nın ihracatını 15 misli artırdığını, ihracatçı firma sayısında ise ülke genelinde ilk 5 arasında bulunduğunu dile getirdi. 

Konya'nın yük ve insan taşımacılığındaki imkanlarının giderek geliştiğini anlatan Öztürk, yatırım yapmak için çok iyi bir ortam bulunduğunu aktardı.

Perakendeciler Zirvesi nedeniyle birçok firma oluşturdukları stantlarda ürünlerini sergiledi. Zirve, çeşitli panel, konferans ve başarı hikayesi anlatımları ile devam ediyor.