ANKARA (AA) - Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kilit kadrosu, Kasım 2011'den bu yana PKK'nın Kandil'deki karargahından gelen militanlardan oluşuyor. PKK'nın üst yönetiminde yer almış birçok isim, halihazırda PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki faaliyetlerini yürütüyor.

PKK üst yönetimi, sözde "Kürdistan"ın dört parçasındaki yapılanmaları bir çatı altında toplayan şemsiye yapısına "KCK" ismini veriyor. Buna göre PKK, KCK'nın Türkiye kolu iken, PYD de Suriye kolunu oluşturuyor. Örgütte Irak kolu PÇDK, İran kolu ise PJAK olarak isimlendiriliyor.

Elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları üzerinden 2002'de ilettiği talimatla kurulan PYD, organik bağlantısını gizlemeye çalıştığı PKK'ya bağımlı bir örgüt olarak yapılandırıldı.

PYD, yapısını 2003-2015 arasında düzenlediği kongrelerde belirledi. Bu kongreler, PKK'nın yönettiği terör kamplarında, örgütün yönlendirmesiyle yapıldı. Kasım 2011'den itibaren Kandil başta olmak üzere Irak'taki PKK kamplarından tecrübeli kadroların Suriye'ye gönderilmesiyle PYD'nin silahlı gücü YPG oluşturuldu.

-Türkiye'deki terörü de besliyor -

Güvenlik kaynakları, PYD'nin Ekim 2015'ten itibaren dış yardımın artmasına paralel olarak, ana gövdesi PKK'ya silah ve mühimmat aktarmaya başladığını tespit etti.

PYD, ana gövdesi PKK'ya silahları ve mühimmatı Kamışlı-Nusaybin, Kobani-Suruç ve Afrin-Amanoslar hattında aktarıyor. Sızdırılanlar arasında tanksavar silahı, roketler ve ağır makineli tüfekler gibi ağır silahlar ile uçaksavar mermisi türünde mühimmatlar da var.

Ankara'da 17 Şubat ve 13 Mart'ta düzenlenen iki terör saldırısı da PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin adının geçtiği eylemlerdi. İçişleri Bakanlığı dün, 13 Mart'ta Ankara'daki saldırıyı düzenleyen şahsın 2013'te PKK'ya katıldığını, daha sonra Suriye’ye geçtiğini ve YPG içerisinde terör eğitimi aldığını tespit ettiklerini bildirdi.

-Örgütün bir numarası Kandil'den gelen "Bahoz Erdal" -

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, PYD üzerinde Kandil adına söz sahibi olan asıl isim, "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin. Örgütü, görünürdeki "Ebu Velat" kod adlı lideri Salih Müslim değil, Kandil'den gelen PKK üst düzey yöneticisi Hüseyin yönetiyor.

Suriye'de PYD militanlarını komuta eden Ferhat Abdi Şahin, örgütün eş başkanı Asya Abdullah, başkan yardımcısı Aldar Halil, kadın militanların komutanı Hanife Hüseyin gibi isimler de on yıllardır PKK'da varlık gösteren kıdemli militanlar arasında bulunuyor.