ANKARA (AA) - Ankara'da ikiz plakalı bir araç tarafından gerçekleştirilen terör saldırısının ardından emniyet, Plaka Tanıma Sistemi'ni (PTS) mercek altına aldı.

Ankara'da 17 Şubat'ta Merasim Sokak'ta servis araçlarının geçişi sırasında gerçekleştirilen terör saldırısında kullanılan araca İstanbul'daki aynı renk, marka ve modeldeki başka bir otomobile ait plakanın takıldığının tespit edilmesinin ardından emniyette gözler PTS'ye çevrildi.

Dolandırıcılık faaliyetlerinde ve son dönemde de terör örgütlerince kullanıldığı görülen ikiz plakalı araçların neden kısa sürede tespit edilemediğini araştıran emniyet, Türkiye genelinde PTS'ye entegre 3 bin 200 kameranın yüzde 30'unda hata olduğunu belirledi. Yapılan araştırmada, bu kameralardaki enlem ve boylam verilerinin yanlış olduğu tespit edildi.

PTS'ye günde ortalama 11 milyon veri akışını sağlayan kameraların açılan ihaleler sonrasında farklı firmalar tarafından takıldığı, arıza ve ihtiyaç gibi çeşitli nedenlerle il değişikliği yapılan kameralarda enlem ve boylam verilerinin güncellenmediği ortaya çıktı. Bu duruma örnek veren emniyet yetkilileri, Adana'da PTS'ye düşen bir aracın, kamera bilgileri Mersin'e ait olduğundan sistemde, Mersin'de tespit edilmiş gibi görüldüğünü bildirdi.

Deforme plaka tespiti yapılamıyor

Öte yandan taşıtları plakalarına bakarak insansız olarak tanıyan bir uygulama olarak tanımlanan PTS'nin, plakası deforme edilmiş ya da plakasız olarak trafiğe çıkan araçları da tespit edemediği belirlendi.

Firma farklılığı ile kurulum zamanlarından dolayı, takılan kameraların tamamının aynı teknik özellikte olmaması da sistemin sağlıklı çalışmasının önündeki engellerden biri olarak ortaya konuldu.

Muhabir: Sertaç Bulur