KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale’de kuvvetli lodos nedeniyle 2 günde 31 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenince polis ve belediye ekipleri vatandaşları, megafonla karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarıyor.

Kırıkkale Valisi Ali Kolat’ın talimatlarıyla, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve belediye ekipleri, gecekonduların yoğun olduğu mahallelerde vatandaşlara megafonla karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Mahalleleri ekip aracıyla dolaşan polisler, megafonla yaptıkları anonslarla, vatandaşları rüzgarlı havalarda ve gece uyurken sobalarını kapatmaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Ekipler anonslarında, "Sobalı evlerde oturan vatandaşlarımızın dikkatine. Zaman zaman sert esen rüzgar nedeniyle yanan sobalarınızı söndürmeden yatmayınız. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunuz" ifadelerini kullanıyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Vali Kolat, Türkiye’yi etkisi altına alan lodosun Kırıkkale’de de şiddetli estiğini söyledi.Kentte sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 31 vatandaşın olduğunu ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadığını belirten Kolat, şunları kaydetti:

"Vatandaşları lodos ve sobadan sızan karbonmonoksit gazı konusunda gerek belediye gerekse emniyet ekipleri aracılığıyla uyarıyoruz. Mahalleleri ekip aracıyla dolaşan polisler, megafonla yaptıkları anonslarla, vatandaşları rüzgarlı havalarda ve gece uyurken sobalarını kapatmaları konusunda uyarılarda bulundu. Allah'tan ölümlü bir vakamız olmadı. Bu soba zehirlenmeleri konusunda her zaman vatandaşları uyarmamız gerekiyor. Vatandaşlara soba yakımı konusunda eğitimler verilmesi gerekiyor. Ayrıca, bacaların temiz tutulması, rüzgarlı havalarda sobanın yanar vaziyette bırakılmaması gibi konularda da vatandaşlara bilgiler verilmesi gerekiyor."