Toplam 2.8 milyon Bağ-Kur sigortalısının 1.6 milyonunun borcu toplamda yaklaşık 13 milyar. Bağ-Kur sigortalıları ve yakınları 60 gün ve fazla prim borcu bulunduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bununla ilgili hazırlanan düzenlemeyi Bakan Müezzinoğlu anlattı.

1-2 AYA MECLİS’TE

Önümüzdeki günlerde gündemimizde Bağ-Kur’lu esnafımızın sağlık hizmeti alabilmesi için bir düzenleme hazırlığı var. Çünkü özellikle 2016’nın zor koşulları veya kendi özelindeki zorluklar nedeniyle Bağ-Kur primlerini 2 ay ödeyemeyenlere 2017’nin başından itibaren sağlık hizmeti sunamıyoruz. Şimdi onlarla ilgili düzenlemenin alt yapısını hazırlıyoruz. İnşallah önümüzdeki bir iki ay içinde yasalaştırmayı planlıyoruz. Herhangi bir nedenle 2 ay süresince Bağ-Kur primini ödeyemeyen esnafımız için sağlık hizmeti alabilecekleri bir düzenleme yapacağız.

İŞTE AYRINTILAR

İlk aşamada talep halinde 12 ay ve daha fazla prim borcu olanların borçları silinip hizmetleri dondurulacak. İstedikleri zaman dondurulan hizmetlerini cari asgari ücretin yüzde 32’si üzerinden prim ödeyerek canlandırabilecekler. Gelir vergisinden muaf olanlar ve basit usulde vergi mükellefi olanlar ile tarım sigortalıların sağlık ve emeklilik primlerini ayrı ayrı ödemelerine imkan tanınacak. Yani bu sigortalılarımız yüzde 12.5 (222 TL), GSS primi ve yüzde 2 (35.5 TL) kısa vadeli sigorta kolları prim oranını zorunlu olarak ödeyecekler, emeklilik primlerini (yüzde 20/355.5 TL) ise isteğe bağlı olarak ödeyecekler. Ödemedikleri emeklilik primlerini diledikleri zaman cari asgari ücret üzerinden ödeyebilecekler.