İstanbul Erdemli Yöneticiler Akademisi’nin düzenlediği ‘‘Akademi Sohbetleri’’ Ali Emiri Kültür Merkezinde düzenlenen konferansla gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk, “Biz Türkiye olarak Cumhuriyet döneminde bu modeli örnek almışız. Alman veya İngiliz eğitim modelini örnek alsaydık onlarda din ve bilim çatışması yok” dedi.

İstanbul Erdemli Yöneticiler Akademisi, Ali Emiri Kültür Merkezi’nde ‘‘Akademi Sohbetleri’’ konulu bir konferans düzenledi. Konferansın teması medeniyet tasavvuf ışığında maarif meselesi olarak belirlendi. Konferansa Erdemli Yöneticiler Akademisi İstanbul Dernek Başkanı Adil Dayıoğlu, şirket yöneticileri ve davetliler katıldı. Burada katılımcılara hitap eden Prof. Dr. Recep Şentürk, Türkiye’deki eğitim sistemini eleştirerek sözlerine başladı. Eğitim ile medeniyet arasında çok kuvvetli bir ilişki olduğunu ifade eden Şentürk, “Eğitimin amacı malum ideal insanı yetiştirmektir. Ama kime göre ideal insan? İdeal insan her medeniyete göre farklıdır. Çin medeniyetine göre ideal insan farklıdır. Hint medeniyetine göre ideal insan farklıdır, İslam medeniyetine göre farklıdır. Her medeniyetin kendine göre bir ideal insan modeli vardır ve o medeniyetin eğitim sistem de o ideal insanı yetiştirmenin vasıtasıdır” dedi.

Türkiye’deki eğitim sistemini eleştiren Öztürk, “Mesela Çin medeniyetinin ideal insanının yetiştirmek Çin medeniyetinin amacıdır. Türkiye resmi olarak Fransız eğitim modelini benimsemiştir genel manada. Bu da yapılabilecek batı içerisinde en yanlış tercihtir. Fransız eğitim sisteminde din ve bilim çatışması vardır. Pozitivizm resmi eğitim ve ideoloji anlayışıdır. Bu anlayışa göre bilimin ilerlemesi ile din ortadan kalkacaktır. Biz Türkiye olarak Cumhuriyet döneminde bu modeli örnek almışız. Alman veya İngiliz eğitim modelini örnek alsaydık onlarda din ve bilim çatışması yok. Tam aksine devletle kilise yardımlaşma içerisinde. Biz gidip kendimiz için en yanlış olanı almışız. Yaptığımız yanlış tercihin sonuçlarını hala görüyoruz’’ diye konuştu.

Konferansın sonunda Erdemli Yöneticiler Akademisi İstanbul Dernek Başkanı Adil Dayıoğlu, Prof. Dr. Recep Şentürk’e katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.