NEVŞEHİR (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sivilleri hedef alan yoğun bombardımanı nedeniyle insanlık suçu işlediğini ve uluslararası mahkemede yargılanması gerektiğini savunuyor.

Nevşehir'deki Suriyeli sığınmacılardan Cuma Halil (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın, İran ve Beşşar Esed rejimine bağlı askerlerle ortak hareket ederek sivillerin bulunduğu yerleşim yerlerini vurduğunu söyledi.

Rus uçaklarının binlerce sivilin ölümüne neden olduğunu, Putin'in dünyanın gözü önünde katliama devam ettiğini belirten Halil, "Şanslı olanlar kaçıp canını kurtarıyor, kaçamayanlar ise orada can veriyor" diye konuştu.

Suriye'deki sivil katliamına dünyanın sessiz kaldığını ifade eden Halil, şunları kaydetti:

"Rusya, Esed ile birlikte sivilleri vuruyor. Birleşmiş Milletler ise 5 yıldır süren savaş karşısında sessiz davranıyor. Birleşmiş Milletler, bunca çocuk, kadın ve yaşlıyı evlerinde öldüren Rusya'ya neden yaptırım uygulamıyor? Dünyanın gözü önünde insanlık suçu işleyen Putin, uluslararası mahkemede acilen yargılanmalı. Binlerce insanın canı bu kadar mı ucuz? Rusya, DAEŞ'i bahane ederek Suriye'ye girdi ama DAEŞ'in olduğu yerlerin dışındaki her yeri vuruyor. İnsanlarımızın kimi bombardımanda, kimi Avrupa'ya kaçarken denizde boğularak ölüyor."

- "Avrupa yüzyılın insanlık sınavında sınıfta kaldı"

Fatma Dahik (34) de savaşın en şiddetli yaşandığı şehirlerden Humus'tan bir yıl önce ailesiyle kaçarak Türkiye'ye sığındığını anlattı.

Humus'ta birçok akraba ve komşularının bombardıman sonucu hayatını kaybettiğini dile getiren Dahik, Rus uçaklarının pazar yeri, hastane gibi sivil halkın kalabalık olduğu noktaları vurduğuna işaret etti.

Sığınmacı olarak Avrupa ülkelerine giden yakınlarının da zor hayat koşulları nedeniyle Türkiye'ye gelmek için çaba gösterdiğini söyleyen Dahik, "Suriye'ye ateşin düştüğü bu dönemde ne Batı devletleri ne İslam ülkeleri bize yeterli desteği vermedi. Bize sadece Türkiye dost elini uzattı. Canını kurtaran buraya sığındı. Avrupa yüzyılın insanlık sınavında sınıfta kaldı. Bize şefkat gösteren Türkiye'ye minnettarız" ifadelerini kullandı.

İntizar Arap (30) ise Türkiye ve halkının kendilerine sürekli destek sağlamasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Suriyelilerin Rusya ve Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Türkiye'ye gelmek zorunda kaldığını belirten Arap, "Rusya'nın saldırılarının başlamasıyla evlerini, köylerini terk eden insan sayısı çok arttı. Dünya Rusya'ya neden ses çıkarmıyor? Milletimizi katleden Putin'i neden kimse yargılamıyor? Suriye halkına Türkiye'den başka kimse sahip çıkmadı. Allah razı olsun, komşularımız her eksiğimizi tamamlıyor" dedi.