ANKARA/HALEP (AA) - Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD, ABD'nin ihtarlarına rağmen yoğun Rus hava desteğiyle Halep'in kuzeyindeki Azez'in güneyinden DAEŞ'in kuşatması altındaki Mare'ye doğru ilerliyor. PYD'nin, en büyük destekçisi ABD'nin uyarılarını dikkate almıyor görünmesi ise şüphe uyandırıyor.

Rus uçakları bir haftadır PYD güçlerinin Azez ilçesine yönelmesi için havadan destek sağlıyor. 11 Şubat'ta yoğun Rus bombardımanı sonucu, Azez merkeze yaklaşık 6 kilometre mesafedeki Minniğ Havaalanı, PYD'nin eline geçmişti. PYD güçleri önceki gün de Rus hava desteğinde Tel Rıfat'ı ele geçirdi. Yerel kaynaklar, PYD'nin şimdiki hedefinin Tel Rıfat'ın doğusunda muhaliflerin elindeki Şeyh İsa köyü üzerinden Mare'ye ilerlemek olduğunu belirtiyor.

Bu arada dün, PYD'ye bağlı Arap unsurlardan oluşan SDG güçlerine ait internet sitesinde, muhaliflere Mare'yi 24 saat içinde boşaltma çağrısı yapıldı. Boşaltmamaları halinde ise Rusya'nın ilçeyi bombalayacağı duyuruldu. Yerel kaynaklar, PYD'nin SDG unsurlarının içindeki Ceyş'ul Süvvar gibi Arap unsurların varlığını öne sürerek, muhalifleri kendilerine katılmak için tehdit ettiğini ifade ediyor.

PYD'nin 1,5 yılı aşkın süredir en büyük destekçisi olan ABD ise söylem olarak PYD ilerleyişine karşı görünüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, dün yaptığı açıklamada, "YPG’nin hareketleri zarar verici ve DAEŞ’i ortadan kaldırmak için ortaya koyduğumuz ortak mücadeleyi baltalıyor" diyerek, örgütü gerilimi yükseltecek hareketlerden kaçınması ve Minniğ Havaalanı'ndan çekilmesi konusunda uyardıklarını söylemişti. Toner ayrıca, PYD'nin Rus desteği alıp almadığı konusunda böyle bir bağlantı görmediklerini söyledi. Dolayısıyla PYD'nin ABD'yi dikkate almıyor görünmesi de şüphe uyandırıyor.

-"PYD'nin ilerlediği hatların DAEŞ'le ilgisi yok"-

Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen, hedeflerine ulaşmak için Rusya ve ABD'yi aynı anda harekete geçirmenin PYD'nin attığı en stratejik adımlardan biri olduğunu söyledi.

Erkmen, "ABD, PYD'yi dizginleyebilir mi?" sorusu üzerine, "ABD söylem olarak karşı çıkıyorsa, PYD buna rağmen ilerlemeye devam ediyorsa, ABD'nin yapacağı şey, bir hafta PYD'ye lojistik destek vermeyi kesmek olmalıdır" dedi.

ABD'nin PYD'nin ilerleyişine karşı ortaya koyduğu söylemin, Türkiye'nin PYD politikası nedeniyle ABD'ye karşı artan eleştirilerin dozunu azaltmayı hedeflediğini belirten Erkmen, "Diğer amaç da ABD'nin PYD'yi asıl destekleme nedeni olan DAEŞ'e doğru tekrar yönelmesini sağlamak. PYD'nin son dönemde ilerlediği hatların DAEŞ ile ilgisi yok. PYD, Azez'de ABD'nin maddi manevi desteklediği muhaliflerle karşı savaşıyor" ifadelerini kullandı.

Erkmen, "ABD, gerçekten PYD'ye ambargo uygulamak isterse uygular. Ancak bunun karşılığında PYD'yi Rusya'ya kaptırmaktan çekineceği için bunu kademeli ve kısmi olarak yapar" dedi.

Muhabir: Selen Temizer, Halit Süleyman, Mohamad Misto