ANKARA (AA) - Müslümanlar için bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen mübarek üç aylardan recep ayının ilk cuma gecesi olan Regaib Kandili yarın idrak edilecek.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mübarek aylar olan recep, şaban ve ramazanı kapsayan üç ayların başladığını anımsattı. 

Bu aylarda müminlerin ibadetin yanı sıra paylaşma, hayır yapma, sadakalarda bulunma tavsiyelerine uyması gerektiğini belirten Keleş, ''Bu tür önemli gün ve gecelerde düşünmemiz gereken, İslam kardeşliğini hatırlayarak muhtaç durumda olanlara, mülteci kardeşlerimize ensar-muhacir kardeşliğini hatırlatarak yardım etmektir. Böyle manevi değeri yüksek geceler paylaşma bilincini arttırmalıdır. Başkalarının derdini dert edinmeyen bizden değildir. Başkalarının derdini dert edinme bilincine sahip olmamız gerekiyor'' dedi.

Kandil gününde Peygamber efendimizin getirdiği rahmet mesajlarının herkese ulaştırılması gerektiğini söyleyen Keleş, ''Rahmet, hayır barış dini olan İslam dinini maalesef farklı gösterme gayretleri var. Müslümanlarla taban tabana zıt olan uygulamalarla karşı karşıyayız. Pazar yerlerinde insanların bombalanması. Müslümanlar olarak bu mübarek üç aylarda Müslümanların bunlara karşı çıkması ve İslamın doğru yüzünü insanlığa göstermesi lazım'' diye konuştu.

- Regaib Kandili

Müslümanlar için bin aydan daha hayırlı olan mübarek üç aylardan biri recep ayının ilk cuma gecesi olan regaib, Arapça "reğa-be" kelimesinden geliyor.

Herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba harcamak anlamına geliyor. Kelime anlamı olarak regaib, "çokça rağbet edilen, nefis, kıymetli, değerli, ihsan" manası taşıyor. 

Dini açıdan manevi değeri yüksek olan ve ibadetle geçirilmesi tavsiye edilen bu gece, aynı zamanda ramazan ayının da ilk habercisi olma şerefini taşıyor. Kuran-ı Kerim okunması, dinlenmesi tavsiye edilen bu gecede, salat-ü selamlar getirilmesi, kaza, nafile namazlar kılınması, gecenin gündüzünde oruç tutulması tavsiye ediliyor.

Küs ve dargın olanların barıştırılması, gönüllerin alınması, kederli yüzlerin güldürülmesi gerektiği belirtilen regaip gecesinde, müminlerin kendilerine ve çevresindekilere dua etmeleri, yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanların ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeleri gerektiği hatırlatılıyor.