Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, önümüzdeki genel seçimlerde TBMM’de Roman vatandaşların haklarını savunacak en az bir milletvekili görmek istediklerini söyledi. Bunun Romanlar için bir dönüm noktası olduğunu ve parti kurulması için kendilerine baskı yapıldığını belirten Çokyaşar, “Eğer bu olmazsa, siyasi konjonktür neyi gerektiriyorsa o yapılır” dedi. Çokyaşar, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın iç güvenlik paketiyle ilgili sözlerini de eleştirdi.

Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, genel seçimlerde Roman vatandaşların Meclis’te en az bir milletvekili ile temsil edilmesini istediklerini söyledi. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon Roman vatandaşın olduğunu ve bugüne kadar temsil noktasında çok geride kaldıklarını ifade eden Çokyaşar, artık ‘Roman partisi’ fikrinin de yüksek sesle konuşulmaya başlandığını belirtti. Hükümetin başlattığı Roman açılımı kapsamında bunu çok önemsediklerini kaydeden Çokyaşar, “Bu dönem Romanlar için bir dönüm noktası ve çok önemli bir süreç. 14 Mart 2010 tarihi itibariyle yapılan Roman açılımının artık karşılığının verilmesi adına Roman vatandaşlar arasından öne çıkmış, hakikaten toplumun önemli liderliğini üstlenmiş arkadaşlarımızın içerisinden bu dönem milletvekili olmasını istiyoruz. Bu konunun da hükümet tarafından sahiplenmesini istiyoruz. Çünkü Roman açılımının şu anki sahibi, Sayın Cumhurbaşkanımız. Biz kendimizi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu hükümete bırakılmış bir emanet olarak görüyoruz. Bu toplumun kendine gelebilmesi adına siyasi büyüklerimiz tarafından hoş görülmesini ve onların kucaklamasını istiyoruz. İyi bir süreç yaşandı şu ana kadar” dedi.

“MİLLETİ SOKAĞA DÖKMEK İSTEYENLERİN KARŞISINDAYIZ”

HDP örneği sebebiyle parti kurma fikrine çok sıcak bakmadıklarını söyleyen Çokyaşar, “Şöyle bir durum söz konusu; Roman vatandaşlarla ilgili sürekli parti kurdurtmakla ilgili çalışmalar var. Biz Roman konfederasyonları olarak buna karşıyız. Bunun çeşitli sebepleri var. Selahattin Demirtaş’ın televizyonlarda yaptığı açıklamalara bakar mısınız? Bir etnik kimlik kültürünü yansıtan bir partinin eş genel başkanı diyor ki, ‘Eğer ki iç güvenlik yasası engel olursa biz ona sokakta engel oluruz.’ Diyor ki, ’Askere, polise, taş atarız, molotof atarız’ diyor. Yani, ‘Biz devlete karşı çıkarız, manipülasyon yaparız’ diyor. Devlet, demokratik ve kardeşlik projesi kapsamında her ne kadar onları kucaklama çalışması içerisinde olsa da partinin bu anlamda negatif bir yaklaşımı var, milleti sokağa dökmek istiyorlar. Biz bunların tam karşısındayız. Biz bunların bu şekilde olmasını istemiyoruz. Biz, temsil noktasında çok geride olmasına rağmen sesini çıkarmayan, polisine, askerine son derece merhametli, bu anlamda birliği ve bütünlüğü bozmayan insanlarız. Bunun için bu dönem Romanlar için geçiş noktası” diye konuştu.

“BU DÖNEM OLMAZSA, KONJONKTÜR NEYİ GEREKTİRİYORSA ONUN GEREĞİ YAPILACAKTIR”

Roman vatandaşların da hükümet nezdinde temsiliyet adına ciddi talepleri olduğunu hatırlatan Çokyaşar, “Parti kurdurulmak isteniyor. Biz buna ikna olmuyoruz. Romanlar Konfederasyonu, Türkiye’nin birçok ilinde örgütlenmiş. Bugün biz bunu onaylamış olsak, bu parti süreci başlayabilir. Ancak biz buna fikren ve zikren karşıyız. Biz, etnik bir kimliği temsiliyet noktasındaki partiye de karşıyız. İşte burada büyüklerimiz devreye girmeli ve şunu görmeli; Roman vatandaşları bu anlamda kandırabilirler, manipülasyon yapabilirler. Bunun önüne geçmenin tek bir yolu var. Bu dönem partinin içerisinden, hükümet kanadından özellikle kucaklanmalı. Biz de, ‘Bakın buna gerek yok. Bizim temsiliyet makamında Meclis’te milletvekilimiz var ve bizim hakkımızı savunuyor’ diyebilmeliyiz. Ama bu dönem olmazsa, artık söyleyecek bir şey de kalmıyor. Vatandaş bize bunu soracak, ‘Bizi yine almadılar’ diyecek. Ondan sonra da artık yapacak bir şey kalmıyor, konjonktür neyi gerektiriyorsa onun gereği yapılacaktır” dedi.

Türkiye Roman Konfederasyonu’nun temsilcisi olarak AK Parti’den milletvekili aday adayı olan Çanakkale Truva Roman Federasyonları Başkanı Hacı Ramazan Işıldak ise, “Biz hep seçen olduk. İnşallah bundan sonra seçilen olacağız. Türkiye’deki Romanların haklarını Meclis’te sandalyemizi alarak savunacağız. Allah nasip ederse biz Türkiye’deki Romanlar adına onların destekleriyle başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.