Konya’nın Beyşehir ilçesinde “Ye iç, dua et” isimli proje kapsamında Türkiye’ye gelen Romen öğrenciler, Türk köy yaşamına tanıklık ederek, tarlada pancar söktü, ahırlarda inek sağdı, köylü kadınlarla gözleme yaptı.

Beyşehir Fetullah Bayır Fen Lisesi’nin de ortak olduğu Avrupa Birliği (AB) Öğrenci Değişim Programı kapsamında Türkiye’ye gelen Romen lise öğrencileri, Beyşehir’de Türk köy yaşantısına yakından tanıma fırsatı buldu. “Ye iç, dua et” isimli proje kapsamında bir süredir öğretmenleriyle birlikte ilçede bulunan Romen öğrenciler, Türk mutfak kültürünü tanıdı. Muharrem ayına denk gelen ziyaretleri sebebiyle aşure geleneğini yaşayan yabancı öğrenciler, Konya’da sema gösterilerini de izleyerek, Beyşehir Belediyesi’nin organize ettiği gezi kapsamında ise ziyaret ettikleri Karahisar Mahallesi’nde kendilerini Türk köy yaşantısının içerisinde buldu.

ROMEN ÖĞRENCİLER TARLADA PANCAR SÖKÜP, AHIRDA SÜT SAĞDI

Türk lise öğrencileri ile birlikte köy kıyafetlerini ve yöresel gelinlikleri giyen Romen öğrenciler, bir köy evinin önünde mini bir defile sunup, köy çeşmelerinden testiyle doldurdukları sulardan içti. Tarlalarda işçilerle birlikte pancar sökümü de yapan öğrenciler, ahırlarda ineklerden süt sağdı, köylü kadınlarla birlikte oklavalarla yufkalar açarak, gözleme yaptı. Yerleşim merkezinde eşek ve eşek arabalarına da binmenin keyfini yaşayarak, koyun ve evcil hayvanları seven Romen öğrenciler, kendileri için özel olarak hazırlanan köy kahvaltısı sofrasına oturdu. Türkçe olarak “Beyşehir’i çok seviyoruz” diyen Romen öğrenciler, kaynaşma imkanı buldukları Türk lise öğrencileriyle birlikte çeşitli şarkılar seslendirdi.

“YABANCI ÖĞRENCİLER BİZİM KÜLTÜR ELÇİLERİMİZ OLACAK”

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun yaptığı açıklamada, Beyşehir’e gelen Romen öğrencilere Beyşehir’i ve köy yaşantısını daha iyi tanıtabilmek için yabancı öğrencileri ağırlayan Fetullah Bayır Fen Lisesi Müdürlüğü’ne bir teklif götürdüklerini söyledi. Teklifin kabul görmesi üzerine ilçeye bağlı Karahisar Mahallesi’ne bir gezi programı düzenlediklerini belirten Başkan Özaltun, “Beyşehir’imizin her noktası güzel, özellikle dışarıdaki mahallelerimiz daha da güzel. Bu yabancı konuk öğrencilerimize bir gün boyunca köy hayatını yaşatalım istedik. Burada, yöresel kıyafetler giydiler, mini bir defile de sundular. Pancar tarlasında söküm yapıp, ahırlara girerek süt sağımı gerçekleştirdiler. Köy yaşamını tadarken o kadar çok mutlu oldular ki, kendilerini memleketlerinde gibi hissettiler. Beyşehir’i çok sevdiklerini söylediler. Önemli olan onların mutluluğu idi, çünkü yurtdışından gelen bir öğrencimizi bile biz burada mutlu edip, bölgemizi tanıtabilirsek bu çocuklar yurtdışında Beyşehir’i en iyi tanıtan ayaklı reklamcılarımız, kültür elçimiz olacaklardır. İnşallah bu etkinlikle bunu sağladığımızı düşünüyorum” dedi.

Fetullah Bayır Fen Lisesi Müdürü Bilal Alperen ise, Romen öğrencilerin, Türk insanını ve Türkiye’yi çok sevdiklerini belirterek, "Bu projeden inanılmaz bir keyif almaya başladık, biz de onları çok sevmeye başladık. Misafirlerimizi iki gün daha ilçemizde ağırlayacağız” dedi.

Karahisar Mahallesi Muhtarı Kemal Topçu da, yabancı öğrenci ve öğretmenlere köy yaşantısını en iyi şekilde tanıtabilmek için gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Romen öğrenci ve öğretmenlerine Türk köy hayatını tanıtan etkinliğe Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk ve Hüyük İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ünal da eşlik etti.