Gençlerin, “sürdürülebilirlik” ve “çevre dostu sistemler” konularındaki yenilikçi fikirlerini, projeye dönüştürmelerine olanak tanımak amacıyla Rönesans Holding tarafından üniversiteler arasında “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” sloganıyla düzenlenen proje yarışması, Gaziantep Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı.

Yarışmayı duyurmak ve Rönesans Holding’in deneyimlerini geleceğin mimar ve mühendisleriyle paylaşma amacıyla, Rönesans Holding yöneticilerinin katılımıyla Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde düzenlenen seminerler, bu kez Gaziantep Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Bu yıl dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında 53’üncü sıraya yükselen Rönesans Holding’in, ulusal çapta düzenlediği "Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler" temalı yarışmanın tanıtım semineri öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yoğun ilgisini gördü.

İnşaat Mühendisliği Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde, Rönesans Holding yöneticilerinden Dr. Onur Tokdemir, öğrencilere, “Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler” ile yarışmanın amacını ve Rönesans Holding’in deneyimlerini içeren sunum yaptı.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE KATKI SUNUN"

Gençlerden ’sürdürülebilir geleceğe’ katkı sunmalarını isteyen Dr. Tokdemir, şöyle devam etti:

“Yeşil bina, enerji ve suyun daha tasarruflu kullanıldığı, arazi seçiminin daha dikkatli yapıldığı, bina sistemlerin daha sağlıklı olduğu, kullanılan boyadan, tutkala kadar tüm malzemelerin kanserojen madde içermediği sistemlerle inşa edilir. Peki bu sistemlerin yararı ne? Enerji kullanımını yüzde 25, karbondioksit emisyonlarını yüzde 35 oranlarında azaltıp su tüketiminde ise yüzde 40’lara varan tasarruf sağlayabiliyorsunuz. Mesela; rezidans yapıyorsunuz diyelim. Binadaki klozetlerden sifonu her çekişte ortalama olarak 10 litre su kullanıyorsunuz ancak belli yeşil bina sistemleri ile bu miktarı 5-6 litreye düşürebilirsiniz. Sensörlü musluklar yapıyorsunuz, elinizi musluğun altına götürdüğünüzde su akıyor ve bu sayede su boşa akmıyor. Yağmur sularını bina çevresinde oluşturduğunuz düzeneklerle peyzaj sulamasında kullanıyorsunuz. Bunları yaptığınızda yüzde 40’a yakın tasarruf sağlayabiliyorsunuz.”

Eskiden inşaatlardaki atıkların hurdacılara rastgele satıldığını hatırlatan Dr. Tokdemir, “Oysa bugün Rönesans Holding, inşaatlarındaki atıkları birçok ayrı kutuda topluyor. Kağıt, metal, plastik ve cam şeklinde toplanan atıklar, makbuz karşılığında ve geri dönüşüme gittiğinden emin olunarak bertaraf ediliyor” dedi.

Rönesans Holding, bu yarışma ile vizyonuyla uyumlu, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun, çevre dostu sistemlerin kullanıldığı konsept tasarım ve bunları destekler nitelikteki malzeme veya yapım teknikleri konusunda ’yeni bir yaklaşım’ sunan alternatif fikir projelerinin üretilmesi hedefleniyor.

"AYNI ÜNİVERSİTEDEN BİRKAÇ TAKIM KATILABİLECEK"

Yarışmaya, üniversitelerin mühendislik ve mimarlık fakültelerinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri en fazla 7 kişiden oluşan takımlar halinde katılabilecek. Aynı üniversiteden birçok takım yarışmaya katılarak fikirlerini yarıştırabilecek. Kütüphane ve sergi alanı, butik otel ve konut seçeneklerinden birinde proje geliştirecek takımlar, projelerini yarışma web sitesi olan http://www.ronesans.com/yarisma adresine yükleyebilecekler.

BAŞVURU TARİHLERİ VE ÖDÜLLER

Yarışmaya katılmak isteyen üniversiteli gençlerin başvuruları, 15 Ekim 2014 ile 13 Şubat 2015 tarihleri arasında alınacak. Yarışma sonunda, ’En yenilikçi en sürdürülebilir proje’ ödüllendirilecek. Yarışmanın birincisine 10 bin TL, ikincisine 6 bin TL, üçüncüsüne ise 4 bin TL para ödülünün yanı sıra 5 projeye de mansiyon ödülü verilecek.

PROJELER SERGİLENECEK

Yarışma kapsamında, kütüphane ve sergi alanı, butik otel ve konut olmak üzere üç farklı yapı tipinde proje üretilebilme seçeneği sunulacak. Yarışma ile ilgili tüm detaylara yarışma için hazırlanan web sayfasından ulaşılabilecek ve sosyal medya platformlarından da takip edilebilecek. Yarışma sonuçları 27 Şubat 2015 günü açıklanacak. Daha sonra düzenlenecek ödül töreninde ise projeler sergilenecek.