KİEV (AA) - Rusya’nın geçen hafta içinde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla Kırım’da başlattığı askeri tatbikat yarımadanın Kremlin için “askeri üs olma” önceliğini teyit etti. Tatbikat, çok sayıda silah ve askeri teçhizat Kırım’a sevk edilerek yarımadanın silahlandırılmasına gerekçe oluşturdu.

Putin’in ifadesiyle “hiç can kaybedilmeden” işgal edilen Kırım, Karadeniz’de Rusya’nın büyük bir askeri üssü olma yolunda ilerliyor. Kırım’ın tek taraflı ilhakı kararına karşılık Batı, Rusya’yı yaptırımlarla cezalandırmaya çalışmış olsa da Moskova yaptırımlara adeta kulak tıkayarak Kırım’da askeri unsurlarını güçlendiriyor.

Rusya lideri Vladimir Putin’in ani bir şekilde güney bölgesi askeri birliklerinin muharebe hazırlıklarını kontrol amacıyla 8 Şubat’ta başlattığı geniş kapsamlı tatbikat, Rus kontrolündeki Kırım yönetimine moral verdi. Kırım’ın güçlenmesi için tatbikatla yarımadaya sevk edilen askeri araçların ve silahların ise yarımadada kalıcı olacağı belirtiliyor.

Merkez bölgesi askeri birliklerinin de iştirak ettiği tatbikatla Ukrayna’ya üstü örtülü “Kırım’a yaklaşma” mesajı gönderilmiş oldu. Moskova ile uyum içinde hareket eden Kırım Cumhuriyeti’nin sözde Başbakan Yardımcısı Mihail Şeremet, bütün askeri birliklerin Rusya sınırını tehdit eden silahlı unsurlara karşı gereken iradeyi gösterdiğini savunarak gelecekte yarımadada askeri gücü daha da geliştirecekleri sözü verdi.

Diğer yandan yarımadada tatbikatla başlayan seferberlik ilanı ve yarımadadan Suriye’deki Rus birliklerine asker gönderileceği söylentileri, Kırım halkında endişeye sebep oldu. Kırım’daki bu endişeleri hem Ukrayna'daki askeri kaynaklar hem de Kırımlı siyasetçiler doğruluyor.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Terörle Mücadele Operasyonları Sözcüsü Andrey Lısenko, Rusya’nın Kırım’da yaptığı tatbikatlar hakkında edindikleri bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Lısenko’ya göre, tatbikata 900 adet askeri araç, 50 gemi, 200 uçak ve helikopterle 8500 asker katıldı. Seferberlik çağrısının hala devam ettiğini de söyleyen Lısenko, Kırımlılara askere çağrı pusulasının gelmeye devam ettiğini vurguladı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna Milletvekili Rifat Çubarov’un da kendi kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, 50 yaşına kadar olan kişilere Rus ordusundan çağrı gönderildi, çağrıya uymayanlara zorla görev kağıdı imzalatıldı.

Kırım’da Rus kontrolündeki yönetimden yapılan resmi açıklamalar da bu zorlamaları destekler nitelik taşıyor. Kırım Askeri Komiseri Anatoliya Maloletka, tatbikatın hemen ardından askeri tatbikata katılmayanları ya da reddedenleri uyaran bir açıklama yaptı. Maloletko, “Bu bir eğitim seferberliğidir. Genel bir seferberlik denemez. Ancak bu seferberlik, gerçekleştirilmesi gereken dönemde zorunlu olarak yapmamız gereken küçük bir şeydir” diyerek yarımada halkına “Rusya’nın taleplerine itiraz edilmemesi” mesajı gönderdi.

Bölge halkından edinilen bilgilere göre, Kırım'da son günlerde askeri birliklerde ciddi hareketlilik gözleniyor. Yarımada üzerinde helikopterlerin düzenli uçuş gerçekleştirdiği belirtilirken, Kerç şehrinden Simferopol’a kadar her yerde askeri araçların bulunduğu ifade ediliyor.

-“Kırım’da istikrarsızlık büyüyecek”

Uluslararası Araştırma Merkezi Uzmanı Anatoliy Oktisyuk, Apostrof isimli haber sitesine yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu’nun son beş yıldır askeri potansiyelini artırmak için askeri teçhizat alımına gittiğine dikkat çekti. Geçen yıl kasım ayında pek çok savunma sanayi firmasının Kırım’dan devlet siparişi aldığını bildiren Oktisyuk, sözde Kırım Cumhuriyeti Savunma Politikaları Bakan Yardımcısı Konstantin Raviç’in bu listeyi büyüteceği sözünü verdiğini anımsattı.

Rusya’nın Kırım’a askeri üs olarak baktığını kaydeden Oktisyuk, Rusya için yarımadada öncelikli olanın askeri unsurlar olduğunu belirtti. Rusya’nın işgal ettiği Kırım’da her geçen gün askeri potansiyelini büyüttüğünü söyleyen Oktisyuk, “Rusya’nın Türkiye ile olan çatışması da göz önüne alındığında, yarımadada istikrarsızlığın daha da büyüyeceğini söyleyebiliriz. Bu, Kırım’da yaşayanlar için bir risktir” ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 2016’yı Kırım’ın Rusya işgalinden kurtarılması yılı olarak ilan etmişti. Batı dünyası, Kremlin’in umursamadığı diplomatik görüşmelerle zaman kaybederken Rusya’nın Ukrayna toprakları üzerinde saldırganlığını artırması, Kırım’da silahlanmaya hız vermesi yarımadada umutların her geçen gün yitirilmesine neden oluyor.

Muhabir: Ali Cura