KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Son iki yılda dünyanın kabusu haline gelen ebola virüs salgını durma noktasına geldi. Son 1 ayı aşkın sürede yeni vaka bildirimi olmadı" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk ortaya çıktığı zaman ciddiye alınmayan ebola salgınının yavaş yavaş gelişmiş toplumları da etkilemeye başlayınca dünyanın gündemine oturduğunu, kendilerinin de etkilendiğini gören ülkelerin, bölgeye gereken tıbbi ve ekonomik yardımları yapmaya başladığını söyledi.

Ebola salgınının görüldüğü Batı Afrika'daki bazı ülkelerde turizmin durma noktasına geldiğine işaret eden Hatipoğlu, "Bu durum ekonomilerini bozmuş ve bölge insanında psikolojik travma yaratmıştır. Dünyada ebola vaka sayısı 28 bin 637, ölüm ise 11 bin 315'tir. Türkiye'de ebola vakası görülmemiştir. Eboladaki ölümlerin geride 6 bin 200 yetim bıraktığı salgın bölgesinden artık iyi haberler gelmeye başladı" diye konuştu.

- "Yüksek dikkatle izlenme periyoduna girildi"

Alınan tedbirlerin etkisini gösterdiğini ve salgında sona gelindiğini aktaran Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Son iki yılda dünyanın kabusu haline gelen ebola virüs salgını durma noktasına geldi. Son 1 ayı aşkın sürede yeni vaka bildirimi olmadı. Batı Afrika'da eboladan 4 bin 809 ölüm ile en fazla can kaybı görülen ülke Liberya'da 3 Aralık 2015'ten sonra yeni bildirim olmadı. Ebola salgınının etkilediği 14 bin 122 vaka ile en fazla vaka sayısına sahip Sierra Leone'de 7 Kasım 2015'te, Gine'de ise 29 Aralık 2015'te insandan insana virüs geçişinin durduğu ilan edildi. Bu iki ülkede de son 90 günlük yüksek dikkatle izlenme periyoduna girildi. Liberya'da 14 Ocak 2016'ya dek yeni vaka bildirimi olmazsa, bu ülkede de ebola geçişinin durduğu ilan edilecek ve 90 günlük izlenme periyoduna başlanacaktır. Dünyamızın ebola kabusundan kurtulmasının ışığı görülmüştür. Fakat alınan tedbirlerin kararlılıkla sürdürülmesi gerekmektedir. Temennimiz, ciddi ölümlere sebep olan ebola salgınından kısa sürede tamamen kurtulunması ve artık dünyamıza geri gelmeyerek bu kabusun bitmesidir."

Hatipoğlu, Türkiye'nin Batı Afrika'nın salgından etkilenen toplumlara en fazla yardım eden ülkelerden biri olduğuna dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) başta olmak üzere Türkiye'nin ciddi yardımlar yaptığını dile getiren Hatipoğlu, "Sağlık Bakanlığı olarak 2 yıldır devam eden ebola salgınını yakından takip ediyoruz. Batı Afrika bölgesi ile ilgili uluslararası giriş noktalarımızdaki havalimanlarımızda ve limanlarımızda ülke olarak ciddi tedbirler alındı. Hastalık ve riskler vatandaşlarımızla devamlı paylaşıldı" ifadelerini kullandı.