KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, yurt dışına çıkacaklara ve ülke sınırların dışında yaşayan vatandaşların sağlık sorunlarına çözüm üretmek amacıyla bilgilendirme broşürü bastırdı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışına çıkanların sağlığına katkıda bulunduklarını söyledi.

Yurt dışı seyahatine çıkanları bilgilendirmek için genel sağlık kurallarının yer aldığı broşürü bastırdıklarını ifade eden Hatipoğlu, bu borşürlerin Türkiye'nin uluslararası çıkış noktalarında dağıtımına başlandığını aktardı.

Hatipoğlu, Türkiye'de geçen yıl 9 milyon kişinin yurt dışına çıktığını vurgulayarak, "Bu çıkışlar her yıl artarak devam etmektedir. Değişik nedenlerle çıkılan bu seyahatlerde sağlıklı gidip dönmek ortak amaçtır. Gerekli bilgi sahibi olunmadığında ve hazırlık yapılamadığından bazen seyahatler kabusa dönüşebilmektedir" diye konuştu.

Gidilen ülkelerle ilgili bilgilendirme yapılmasının doğabilecek sağlık sorunlarına karşı tedbirli olunmasını sağlayacağını anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı olarak amacımız vatandaşlarımızın yurt dışı gezilerinden sorunsuz dönmelerini yardımcı olmaktır. Geçen yıl içinde 32 olan seyahat sağlığı merkezlerimizin sayısını ulaşılabilirliği arttırmak için bu yıl 43'e çıkarıldı. Bu merkezlerde vatandaşlarımıza, riskli ülkelere giderken ücretsiz aşı yapan ve hizmet veren dünyada tek ülkeyiz. Devamlı güncellediğimiz 'www.seyahatsagligi.gov.tr' internet sitemizde ülkeler ve riskler konusunda bilgi edinebilmek mümkündür. Ayrıca seyahat öncesi gidilecek ülkelerle ilgili sağlık riskleri ve gerekli koruyucu önlemler konularında bilgilendirmeler yapan Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'mız geçen yıl  yurt dışına seyahat eden kişiler ile bu ülkelerde yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın yaşadıkları sağlık sorunlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti vermeye başlamıştır. Bu hizmet 7 gün 24 saat deneyimli doktorlarımız tarafından verilmektedir."

Hatipoğlu, broşürlerde; sağlıklı seyahat için neler yapılması gerektiği, standart korunma önlemlerinin neler olduğu ve seyahat sırasında kişilerin yanında nelerin bulundurması gerektiği bilgilerinin yer aldığını sözlerine ekledi.